Ο εφιάλτης επέστρεψε στη Βηρυτό

Ο εφιάλτης επέστρεψε στη Βηρυτό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν χθες στο λιμάνι της Βηρυτού, όπου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά, στέλνοντας μια τεράστια στήλη πυκνού μαύρου καπνού στον ουρανό της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Αν και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί θύματα, οι νωπές αναμνήσεις από την τρομερή έκρηξη της 4ης Αυγούστου που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 190 ανθρώπων, τραυμάτισε 6.500 και έδιωξε περίπου 300.000 από τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ήταν ικανές για να βυθίσουν στην αγωνία μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη ζώνη αφορολόγητων ειδών του λιμανιού και σύμφωνα με τις Αρχές παρέμεινε εντοπισμένη εκεί χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, στις οποίες ενεργό ρόλο έπαιξαν ελικόπτερα του στρατού. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι η αρχική εστία της πυρκαγιάς ήταν αποθήκη ελαίων (άλλες πηγές έκαναν λόγο για μαγειρικά λάδια και άλλες για ορυκτέλαια) και ελαστικών. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας δήλωσε ότι οι Αρχές δεν είναι βέβαιες τι είδους υλικά καίγονταν, αλλά συνέστησε στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, βεβαιώνοντας ότι δεν υπήρχε κίνδυνος εξάπλωσης της φωτιάς.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί εργαζόμενοι στο λιμάνι εγκατέλειψαν πανικόβλητοι την περιοχή, ενώ αρκετοί πολίτες έφυγαν άρον άρον από τις οικίες τους, μαζί με τις οικογένειές τους και όσα υπάρχοντά τους μπορούσαν να μεταφέρουν. Η ολέθρια έκρηξη που ακολούθησε την πυρκαγιά της 4ης Αυγούστου, όταν η φωτιά έφθασε σε αποθήκη με 3.000 τόνους νιτρικού αμμωνίου, ήταν πολύ πρόσφατη για να μπορεί κανείς να προσπεράσει εύκολα τον κίνδυνο επανάληψης μιας παρόμοιας τραγωδίας. 

Η χθεσινή πυρκαγιά βρήκε τη χώρα σε ατμόσφαιρα έντασης, αντιμέτωπη με την οικονομική καθίζηση, τη δοκιμασία της επιδημίας, την πολιτική κρίση και την αγωνιώδη αναζήτηση διεθνούς βοήθειας για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη  αναζωπυρώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρίες συνωμοσίας που υποστήριζαν ότι κάποιοι έβαλαν επίτηδες την πυρκαγιά, για να σβήσουν τα ίχνη που θα οδηγούσαν στους ενόχους της τραγωδίας της 4ης Αυγούστου. Τίποτε από όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι χθες το βράδυ δεν δικαιολογούσε τέτοιες υποψίες, ωστόσο τα αίτια της πυρκαγιάς παρέμεναν αδιευκρίνιστα.

Την επαύριον της 4ης Αυγούστου έφθασαν στη Βηρυτό ομάδες Γάλλων και Ιταλών χημικών οι οποίοι επιθεώρησαν το λιμάνι στη ζώνη που επλήγη από την έκρηξη και εντόπισαν περισσότερα από 20 κοντέινερ με επικίνδυνες χημικές ουσίες. Ολα αυτά τα κοντέινερ απομακρύνθηκαν και αποθηκεύθηκαν σε ασφαλείς χώρους, μακριά από το λιμάνι.

Ο διευθυντής του λιμανιού, Μπασέμ αλ Καϊσί, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Λιβάνου ότι η φωτιά ξεκίνησε από αποθήκη όπου βρίσκονταν βαρέλια μαγειρικών ελαίων, για να μεταδοθεί στη συνέχεια σε παρακείμενα στρώματα ελαστικών. «Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν η φωτιά προκλήθηκε από υπερθέρμανση ή από ανθρώπινο λάθος», ανέφερε ο Λιβανέζος αξιωματούχος. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού, Ζορζ Κετανέ, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματίες, αν και αρκετοί πολίτες ανέφεραν αναπνευστικά προβλήματα από τον μαύρο καπνό που απελευθέρωσε η καύση των ελαστικών.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή ανάφλεξη ήταν η δεύτερη στο λιμάνι της Βηρυτού την τρέχουσα εβδομάδα. Την Τρίτη, μια μικρή φωτιά προκάλεσε αρχικά πανικό στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε, αλλά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή