Σχέδια επί χάρτου για τα εμβόλια

Σχέδια επί χάρτου για τα εμβόλια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Εκπρόσωποι της αεροπορικής βιομηχανίας χαρακτήρισαν τη μεταφορά εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο τη «μεγαλύτερη πρόκληση όλων των εποχών για τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών», λόγω των αναγκών ψύξης και ασφάλειας του πολύτιμου φορτίου. Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ούτε επαρκείς συμφωνίες για αποκεντρωμένη παραγωγή του, οι οποίες θα μείωναν τις ανάγκες μεταφοράς του.  

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ), θα απαιτηθούν 8.000 αεροσκάφη μεταφοράς φορτίου, μεγέθους αντίστοιχου των Boeing 747, προκειμένου να διανεμηθούν τα εμβόλια ανά τον πλανήτη. «Η ασφαλής διανομή των εμβολίων για την COVID-19 θα είναι η αποστολή του αιώνα για τη βιομηχανία εμπορευματικών μεταφορών», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΤΑ, Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ. «Αλλά δεν θα συμβεί χωρίς προσεκτική μελέτη εκ των προτέρων. Η ώρα να γίνει αυτό είναι τώρα», προσέθεσε. 
Δεν είναι όλα τα αεροσκάφη κατάλληλα για μεταφορά εμβολίων. «Ξέρουμε καλά τις απαιτούμενες διαδικασίες», σημείωσε ο επικεφαλής του τομέα εμπορευματικών μεταφορών Γκλιν Χιουζ. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε την κλίμακα που χρειάζεται».

Ο Χιουζ σημείωσε ότι οι πτήσεις θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για τη δημόσια υγεία σε περιοχές του πλανήτη που δεν διαθέτουν εργοστάσια για την παραγωγή εμβολίων, όπως η Νοτιοανατολική Ασία. Η Αφρική έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά από τις δηλώσεις της ΙΑΤΑ προκύπτει ότι η Mαύρη Hπειρος έχει μείνει ουσιαστικά εκτός σχεδιασμών για τον μεγάλο μαραθώνιο των εμπορευματικών μεταφορών. Οι λόγοι που επικαλείται η ΙΑΤΑ για την αφρικανική «παράλειψη» είναι τρεις: έλλειψη υποδομών για τη μεταφορά φορτίου, μεγάλη έκταση και δυσκολίες στα σύνορα μεταξύ των αφρικανικών χωρών. 

Πρόσφατα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος, επανήλθε στην ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση στο εμβόλιο, σημειώνοντας ότι πρέπει να φθάσει πρώτα σε κάποιους κατοίκους όλων των χωρών, αντί σε όλους τους κατοίκους των πλούσιων χωρών. Με άλλα λόγια, η εμβολιαστική κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις χώρες προέχει του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. 

Περιζήτητα είδη

«Χρειάζεται σχεδόν στρατιωτική επιχείρηση», σημείωσαν οι επιτελείς της ΙΑΤΑ, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια θα αποτελούν περιζήτητα είδη, αυξάνοντας και τις ανάγκες φύλαξης και ασφάλειας των υποδομών αποθήκευσης και μεταφοράς. 
Εν τω μεταξύ, σημαντική πρόοδο στον τομέα της διάγνωσης της COVID-19 ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία iAbra, με την παρασκευή διαγνωστικού τεστ που ανιχνεύει τον κορωνοϊό στο σάλιο εντός 20 δευτερολέπτων. Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι οι δοκιμές για το νέο τεστ, με την ονομασία Virolens, έγιναν στο αεροδρόμιο του Χίθροου και είχαν ακρίβεια 99%. 

Τέλος, η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μαρία Κερκχόβε σημείωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Οργανισμού ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ευρώπη βαίνουν μειούμενοι ως ποσοστό των κρουσμάτων, εξέλιξη που, όπως είπε οφείλεται στην πιο έγκαιρη διάγνωση και τη βελτίωση της νοσοκομειακής φροντίδας. Η Κερκχόβε σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή