Η πανδημία κρατάει άδεια τα γραφεία στη Νέα Υόρκη

Η πανδημία κρατάει άδεια τα γραφεία στη Νέα Υόρκη

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι η πανδημία του κορωνοϊού δείχνει σημάδια υποχώρησης στη Νέα Υόρκη, οι εταιρείες εξακολουθούν να εμφανίζονται απρόθυμες να καλέσουν τους εργαζομένους τους πίσω στα γραφεία, ενώ δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους στην πόλη. Λιγότερο από το 10% των εργαζομένων σε γραφεία της Νέας Υόρκης έχουν επιστρέψει στον τόπο εργασίας τους, ενώ μόλις το ένα τέταρτο των εργοδοτών σχεδιάζει να καλέσει το προσωπικό του να επιστρέψει μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μάλιστα, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις στην αμερικανική μεγαλούπολη αναφέρουν πως σχεδιάζουν να επιστρέψουν στα γραφεία τους έως τον Ιούλιο του 2021.

Η ζήτηση για χώρους γραφείου έχει μειωθεί δραματικά, με τις συμβάσεις μίσθωσης τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 να είναι περίπου οι μισές από εκείνες του προηγούμενου έτους. 

Η τάση αυτή δείχνει πως η αγορά εργασιακών χώρων στη Νέα Υόρκη μπορεί να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας μέχρι τα τέλη του 2020. Επίσης, οι περισσότερες εταιρείες που υπογράφουν συμβόλαια επιλέγουν βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, κάτι που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες της πόλης θα απέρριπταν υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως το καθεστώς της Νέας Υόρκης ως παγκόσμιου κέντρου επιχειρηματικότητας απειλείται, καθώς η αγορά εργασιακών χώρων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας της πόλης. Αλλωστε, οι φόροι ιδιοκτησίας από κτίρια γραφείων αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των ετήσιων φορολογικών εσόδων της. 

Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός πως η ανάκαμψη της αγοράς αναμένεται να γίνει με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς η επιδημία ωθεί τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις ανάγκες τους σε ακίνητα και εργασιακούς χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή