Πρωτοφανείς οι πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ

Πρωτοφανείς οι πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Περισσότερες από 90 πυρκαγιές μαίνονται αυτή τη στιγμή σε 13 πολιτείες των δυτικών ΗΠΑ, με 40 από αυτές να έχουν ξεσπάσει στην Καλιφόρνια. Μία από τις μεγαλύτερες, η πυρκαγιά «Κρικ», στις κομητείες του Φρέσνο και της Μαντέρα, έχει κατακάψει ήδη 650.000 στρέμματα δάσους, ενώ μέχρι χθες το απόγευμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει να τη θέσουν υπό έλεγχο. Η φωτιά υποχρέωσε χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες σε Καλιφόρνια, Ορεγκον και στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Ενα παιδί ενός έτους συγκαταλέγεται στα θύματα της πυρκαγιάς στην Ουάσιγκτον.

Στη βόρεια Καλιφόρνια, η πυρκαγιά «Μπέαρ», που κινείται με μεγάλη ταχύτητα χάρη στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, καίγοντας 8.000 στρέμματα την ώρα, προκάλεσε σκηνές Αποκάλυψης στο Σαν Φρανσίσκο, με την πόλη να φωτίζεται από ένα πορτοκαλί ημίφως στις 12 το μεσημέρι. Οι πυρκαγιές στο Ορεγκον μοιάζουν να είναι ακόμη πιο καταστροφικές, έχοντας καταστρέψει ολοσχερώς περισσότερες από 1.000 κατοικίες και δημιουργώντας φόβους ότι πολλοί από τους κατοίκους τους δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Αναμένουμε μεγάλες καταστροφές και απώλειες, τόσο σε σπίτια όσο και σε ανθρώπινες ζωές. Αυτή μπορεί να αποδειχθεί η χειρότερη πυρκαγιά σε ανθρώπινα θύματα στην ιστορία της πολιτείας μας», δήλωσε η κυβερνήτης του Ορεγκον, Κέιτ Μπράουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα των New York Times. Η εφετινή εποχή των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια είναι η πλέον καταστροφική στη σύγχρονη Ιστορία όσον αφορά την έκταση των καμένων περιοχών. Εφέτος, περισσότερα από 10 εκατ. στρέμματα έχουν αποτεφρωθεί στην Καλιφόρνια, σχεδόν 20 φορές περισσότερα από πέρυσι.

Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, ο κυβερνήτης Τζέι Ινσλι είπε ότι πάνω από ένα εκατ. στρέμματα κάηκε αυτή την εβδομάδα, εμβαδόν-ρεκόρ στην καταγεγραμμένη ιστορία της πολιτείας. Στην πολιτεία του Ορεγκον, περισσότερες από 35 εστίες πυρκαγιάς έκαψαν 1,2 εκατ. στρέμματα δασών και αγροτικών εκτάσεων, υποχρεώνοντας τις Αρχές να εκκενώσουν πολλές κοινότητες. Οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο, από την πλευρά τους, άδικα περίμεναν χθες την ανατολή του ήλιου, καθώς ο ουρανός είχε σκεπαστεί από καπνό, με την πόλη να έχει πάρει ένα απόκοσμο πορτοκαλί χρώμα. 

Γιγάντιες στήλες καπνού υψώνονταν από πολλά σημεία της βόρειας και κεντρικής Καλιφόρνιας, καλύπτοντας τον ήλιο. Οι καπνοί έφθασαν σε υψόμετρο 13 χλμ., αλλοιώνοντας προσωρινά τις κλιματικές συνθήκες. Το βράδυ της Τρίτης, η εθνοφρουρά ανακοίνωσε ότι είχε προχωρήσει στην από αέρος διάσωση 362 ανθρώπων και τουλάχιστον 16 σκύλων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή