ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Δεν θα επιβληθεί οριζόντιο κλείσιμο σχολείων

oyggaria-den-tha-epivlithei-orizontio-kleisimo-scholeion-561074539

Η Ουγγαρία δεν θα επιβάλει οριζόντιο κλείσιμο σχολείων προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, όμως θα προστατεύσει τους πιο ευάλωτους ηλικιωμένους, καθώς στόχος είναι να να μην κλείσει η οικονομία της χώρας, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ορμπάν τόνισε σε συνέντευξή του σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες πρέπει να τηρηθεί αυστηρά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το μέτρο να επεκταθεί αργότερα.

Ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το δεύτερο κύμα της επιδημίας covid-19 απαιτεί διαφορετικό χειρισμό από το πρώτο, όταν επιβλήθηκε lockdown στη χώρα, κάτι που επέφερε σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της.

«Ο στόχος τώρα δεν είναι να μείνουν όλοι σπίτι τους και η χώρα να παραλύσει. Ο στόχος είναι να προστατευθεί η ικανότητα της χώρας να λειτουργεί. Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά ο ιός να παραλύσει ξανά τη χώρα», υπογράμμισε ο Ορμπάν.

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ – Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Πολωνία– θα συντονίσουν τα μέτρα που θα λάβουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού. Οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα την Πολωνία για να συζητήσουν το θέμα.

Η Ουγγαρία έχει κλείσει τα σύνορά της για τους αλλοδαπούς από την 1η Σεπτεμβρίου. Ομως από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι τουρίστες από τις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ, με την προϋπόθεση ότι έχουν αρνητικό τεστ covid-19. Η απόφαση αυτή της Βουδαπέστης προκάλεσε την αντίδραση της ΕΕ.

«Σε μια πανευρωπαϊκή κρίση μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νησί της κεντρικής Ευρώπης, όπου εφαρμόζοντας ειδικούς κανόνες, θα παραμείνει η δυνατότητα μετακίνησης», εξήγησε ο Ορμπάν.

Στην Ουγγαρία καταγράφηκαν την Πέμπτη, 476 νέα κρούσματα COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 10.191.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters