«Αλυσίδα» οικολόγων ακτιβιστών στη Βουλή

«Αλυσίδα» οικολόγων ακτιβιστών στη Βουλή

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύλληψη ομάδας ημίγυμνων διαδηλωτών του περιβαλλοντικού κινήματος Extinction Rebellion προχώρησε χθες η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου, καθώς οι ακτιβιστές είχαν δεθεί με αλυσίδες στα κάγκελα γύρω από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Τουλάχιστον 13 ημίγυμνες γυναίκες «προσκολλήθηκαν» στο εξωτερικό του παλατιού του Ουέστμινστερ φορώντας κλειδαριές ποδηλάτων, με στόχο να αποκαλύψουν τη «γυμνή αλήθεια» για την κλιματική κρίση, σύμφωνα με δηλώσεις του κινήματος. 

Tις τελευταίες ημέρες, το κίνημα Extinction Rebellion έχει ξεκινήσει εκ νέου τις διαμαρτυρίες του στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, έπειτα από παύση μηνών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το νέο κύμα διαμαρτυριών οδήγησε τη μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου να επιβάλει όρους στα μέρη όπου επιτρέπεται να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις, ενώ οι ακτιβιστές προειδοποιήθηκαν πως θα αντιμετωπίσουν ογκώδη πρόστιμα εφόσον δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες περιορισμού της πανδημίας, που απαγορεύουν συγκεντρώσεις περισσότερων των 30 ατόμων. Ηδη, περισσότεροι από 600 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με την αστυνομία του Λονδίνου.

Πέρα από το εξωτερικό του βρετανικού Κοινοβουλίου, αυτή την εβδομάδα οι δράσεις του κινήματος εξαπλώθηκαν και σε άλλες περιοχές του κεντρικού Λονδίνου. Σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις πρακτικές της βιομηχανίας μόδας, το κίνημα οργάνωσε διαδήλωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της Nike, στην Oxford Street, με στόχο, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση των περαστικών για τρόπους με τους οποίους μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν τα παλιά ή ανεπιθύμητα ρούχα τους.

«Εγκληματίες»

Οι νέες δράσεις του Extinction Rebellion έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ, η οποία χαρακτήρισε τους ακτιβιστές «αυτοαποκαλούμενους οικολογικούς σταυροφόρους, που έχουν μετατραπεί σε εγκληματίες», ενώ δεσμεύθηκε να αποτρέψει την «αναρχία» στους δρόμους του Λονδίνου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποκάλεσε «επιεικώς απαράδεκτη» πρόσφατη δράση του κινήματος, κατά την οποία  εμπόδισαν την παράδοση ορισμένων βρετανικών εφημερίδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή