Γιατί το κασμίρ είναι τόσο ακριβό; (Βίντεο)

Γιατί το κασμίρ είναι τόσο ακριβό; (Βίντεο)

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κασμίρ, με τις φωτεινές και απαλές του ίνες, είναι πολύ πιο ακριβό από οποιοδήποτε μάλλινο ύφασμα.

Μάλιστα, ένα καλό πουλόβερ μπορεί να κοστίζει έως και 500 δολάρια.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που κάνει το κασμίρ τόσο ακριβό;

Το μαλλί αυτό δεν προέρχεται από πρόβατα, αλλά από ένα είδος κατσικών που εντοπίζεται στην κοιλάδα Κασμίρ, μεταξύ των μεγάλων Ιμαλαΐων και της οροσειράς Πιρ Παντζάλ. 

Στη συγκεκριμένη περιοχή η θερμοκρασία αγγίζει τους -30 βαθμούς Κελσίου κι έτσι το τρίχωμα των αιγών αυτών αναπτύσσεται πιο πυκνό και ζεστό.

Ωστόσο, αν ένα πρόβατο μπορεί να δώσει έως και τρία κιλά μαλλιού, μία κατσίκα από το Κασμίρ μπορεί να δώσει μόλις 200 γραμμάρια.

Επίσης, το κασμίρ, καθώς είναι ευαίσθητο, απαιτεί συγκεκριμένη προσεκτική και χρονοβόρα επεξεργασία, διότι εύκολα μπορεί να καταστραφεί από χρώματα και χημικά.

Φθηνότερα προϊόντα κασμίρ στην αγορά

Κάποιος μπορεί να βρει ένα πουλόβερ κασμίρ στην αγορά, του οποίου η τιμή είναι αρκετά χαμηλή. Όμως, οφείλει να γνωρίζει πως αυτή η τιμή μπορεί να προκύπτει από διάφορα αίτια. Στις περισσότερες φορές, η επεξεργασία που έχει δεχθεί το μαλλί δεν είναι η απαιτούμενη. Υπάρχουν, όμως και άλλοι λόγοι… σε ρούχα που είχαν χαρακτηριστεί ως 100% κασμίρ εντοπίστηκαν ίνες από γιακ, ακόμη και από γούνα αρουραίων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή