Αβέβαιο το μέλλον του Nord Stream 2 λόγω Ναβάλνι

Αβέβαιο το μέλλον του Nord Stream 2 λόγω Ναβάλνι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αγωγός Nord Stream 2 μπορεί να είναι σχεδόν ετοιμοπαράδοτος, ωστόσο το μέλλον του παραμένει πιο αβέβαιο από ποτέ. Η δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, με τον νευροτοξικό παράγοντα «νόβιτσοκ» ανοίγει επισήμως το ενδεχόμενο «παγώματος» του προγράμματος, με μία σειρά δηλώσεων από το Βερολίνο να διευκρινίζουν πως όλα τα μέτρα είναι πλέον στο τραπέζι.

Λίγες ώρες πριν οι Γερμανοί γιατροί ανακοινώσουν πως ο Ναβάλνι ξυπνά από το κώμα του, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ξεκάθαρα πως είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει την υποστήριξή της στον αγωγό. «Η καγκελάριος συμφωνεί με τα σχόλια που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών το Σαββατοκύριακο», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέρκελ τη Δευτέρα, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Χάικο Μάας πως η Γερμανία θα αναγκαστεί να αποσυρθεί από τον αγωγό εάν η Μόσχα δεν δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για την υπόθεση. Και οι δύο δηλώσεις σηματοδοτούν μια εμφανή σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου απέναντι στη Ρωσία, ανατρέποντας τη μέχρι πρότινος επίσημη γραμμή της καγκελαρίου που ήθελε τον αγωγό και τη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης να παραμένουν ξεχωριστά ζητήματα. Από την εκκίνηση της κατασκευής του πριν από μία δεκαετία, ο Nord Stream 2 είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα για τη γερμανική ηγεσία. Από τη μία, το ρωσικό φυσικό αέριο που θα μεταφέρει μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα παρέχει αναγκαία και προσιτή ενέργεια στη Γερμανία, την ώρα κατά την οποία η χώρα απομακρύνεται από την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα. Από την άλλη, οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωσή του θα την οδηγήσει  σε εξάρτηση από την πολιτικά αναξιόπιστη Ρωσία.

Παρότι 2.300 εκ των συνολικών 2.460 χιλιομέτρων του αγωγού έχουν ήδη τοποθετηθεί, οι πολιτικές πιέσεις για τον τερματισμό του είναι εντονότερες από ποτέ. Πλάι στους Γερμανούς επικριτές βρίσκονται και οι ΗΠΑ αλλά και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, να δηλώνει πως η Γερμανία πρέπει να σταματήσει άμεσα την κατασκευή του, υποστηρίζοντας πως βοηθά τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παγιώσει τη στρατιωτική του ισχύ στην περιοχή.

Στο μεταξύ, η Μόσχα εξακολουθεί να αμφισβητεί τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες και τελεσίγραφα» από την πλευρά της Γερμανίας. Παράλληλα, αυτή την Κυριακή λαμβάνουν χώρα περιφερειακές εκλογές σε 23 από τις 85 διοικητικές περιοχές της Ρωσίας, οι οποίες αποτελούν τη σημαντικότερη δοκιμασία της δημοτικότητας του Πούτιν πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους. Η στασιμότητα της οικονομίας, ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού, η δηλητηρίαση του Ναβάλνι αλλά και διάφορα τοπικά ζητήματα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορες περιφέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή