ΚΟΣΜΟΣ

Στη Μαύρη Θάλασσα το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας

Στη Μαύρη Θάλασσα το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας

Στη Μαύρη Θάλασσα θα στείλει η Τουρκία το τρίτο πλωτο γεωτρύπανο, το οποίο απέκτησε πρόσφατα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της γειτονικής χώρας Φατίχ Ντονμέζ.

Οπως ανακοίνωσε ο Ντονμέζ «το πλωτό μας γεωτρύπανο Κανουνί, του οποίου οι εργασίες προετοιμασίας συνεχίζονται, θα αρχίσει τις γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα».

Η είδηση αυτή έρχεταιλίγες εβδομάδες αφότου η Αγκυρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή που έχει υπάρξει ποτέ.

O Ντονμέζ πρόσθεσε ότι το Κανουνί, θα υποστηρίξει το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, το οποίο φέρεται να βρήκε το πεδίο των 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σχεδόν 100 ναυτικά μίλια βορείως της τουρκικής ακτής.

Το Κανουνί βρίσκεται σήμερα στα ανοιχτά των ακτών της Αττάλειας στη νότια Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι στα πρώτα δύο γεωτρύπανα που αγόρασε η Τουρκία δόθηκαν τα ονόματα των σουλτάνων Φατίχ (Μωάμεθ ο Πορθητής 1432-1481) και Γιαβούζ  (Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ 1470-1520). Το γεωτρύπανο Κανουνί έχει ως αναφορά τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν (1496-1566) ο οποίος ήταν γνωστός ως Kanuni (Νομοθέτης) Σουλτάν Σουλεϊμάν. 

Το πλωτό γεωτρύπανο βρισκόταν αγκυροβολημένο για δύο χρόνια στο βρετανικό λιμάνι Πορτ Τάλμποτ, ενώ είχε ναυπηγηθεί το 2012 από τα ναυπηγεία «Samsung Heavy Industries», στη Νότια Κορέα. Χρησιμοποιούνταν από την Petrobras, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, έως το 2015. 

Οσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, έχει μήκος 228 μέτρα και χωρητικότητα 61.619 τόνων. Μπορεί να προχωρήσει σε γεώτρηση μέχρι και 11.400 μέτρων, την ώρα που αντίστοιχη ικανότητα των Φατίχ και Γιαβούζ, είναι περίπου 12.000 μέτρα.

Mε πληροφορίες από Reuters