Τσαβούσογλου: Δεν αναμένουμε κυρώσεις – Το Ορούτς Ρέις επέστρεψε για συντήρηση

Τσαβούσογλου: Δεν αναμένουμε κυρώσεις – Το Ορούτς Ρέις επέστρεψε για συντήρηση

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν αναμένει την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε σε συνέντευξή του στο NTV ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αττάλειας για τη συνήθη συντήρηση στην οποία υποβάλλεται.

Πρόσθεσε δε ότι η Άγκυρα δεν οπισθοχώρησε σε ό,τι αφορά τα σχέδιά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε εκ νέου λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως οι εντάσεις δεν θα σταματήσουν αν η Αθήνα δεν εγκαταλείψει την επιμονή της στον Χάρτη της Σεβίλλης.

Είπε επίσης ότι δύο γειτονικές χώρες μπορούν να έχουν άμεσες επαφές, ωστόσο συμπλήρωσε ότι αν η Ελλάδα επιμείνει στις προϋποθέσεις, τότε θα υπάρξουν προϋποθέσεις και από πλευράς Άγκυρας.

Τέλος, επιτέθηκε εκ νέου στη Γαλλία, καταλογίζοντάς της ότι επιθυμεί να αυτοανακηρυχθεί ηγέτιδα δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ χαρακτήρισε ανέντιμο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Αγκυρα: Η Ουάσιγκτον να επιστρέψει σε πολιτική ουδετερότητας στην Κύπρο

Σε ανακοίνωσή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να επιστρέψουν στην πολιτική της ουδετερότητας» στην Κύπρο, μετά την υπογραφή μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας Μνημονίου Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας.

«Το Μνημόνιο Συναντίληψης δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα βλάψει την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ αύξησαν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από Reuters, Sabah, Anadolu

Διαβάστε επίσης:

Τι οδήγησε στην αποχώρηση του Ορούτς Ρέις – Το διπλωματικό παρασκήνιο

Μια χρήσιμη «ανάσα»

Στην Αττάλεια το Ορούτς Ρέις – Δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX

Επιστολή Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για την τουρκική παραβατικότητα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή