Μπορέλ: Η Ε.Ε. σε πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο

Μπορέλ: Η Ε.Ε. σε πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό γείτονα για την Ε.Ε., ωστόσο με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε ό,τι αφορά την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, θέτει υπό αμφισβήτηση τις μελλοντικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε, είναι σαφές ότι οι λύσεις δεν θα προέλθουν από μια ολοένα και πιο συγκρουσιακή σχέση.

Ο κ. Μπορέλ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος, προειδοποιώντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει συνέπειες.

Επισήμανε δε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Ε.Ε. είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπογράμμισε ότι «η άμεση αποκλιμάκωση είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η επανάληψη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, που είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί επείγουσα και συλλογική δέσμευση. Αυτά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν απαράδεκτα γεγονότα. Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει τη λήψη μονομερών ενεργειών».

Σημείωσε επίσης, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να δημιουργήσει χώρο για διάλογο με την Τουρκία, όσο δύσκολο και αν αυτό καθίσταται από τη συμπεριφορά της. Προειδοποίησε πάντως ότι «οτιδήποτε άλλο θα υπονόμευε επίσης την προοπτική για την επανάληψη των συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα μετά την επιστροφή του Ορούτς Ρέις, υπήρξαν διπλά μηνύματα εκ μέρους της τουρκικής πλευράς τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ε.Ε. 

Τονίζεται ότι σήμερα θα έχουν συνάντηση ο Έλληνας και ο Τούρκος στρατιωτικός αντιπρόσωπος με αξιωματούχο της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, αναζητώντας το κοινό πλαίσιο που θα επιτρέψει την έναρξη του διμερούς διαλόγου για έναν μηχανισμό απεμπλοκής (deconfliction mechanism).

Διαβάστε επισης:

Πρόβα διαλόγου: Δένδιας και Τσαβούσογλου αποκλειστικά στην «Κ»

ΗΠΑ: «Σημαντικό βήμα» η επιστροφή του Ορούτς Ρέις – Υποστηρίζουμε τον διάλογο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή