Ολάντ: Οι επιθετικές στρατηγικές της Τουρκίας θα έχουν συνέπειες και συνέχειες

Ολάντ: Οι επιθετικές στρατηγικές της Τουρκίας θα έχουν συνέπειες και συνέχειες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πέντε σημεία, τα οποία διχάζουν και δοκιμάζουν τη συνοχή της Ευρώπης, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα.

Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι ορισμένα κράτη της Ε.Ε. θεωρούν πως οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλειά τους, ενώ την ίδια στιγμή, ορισμένα άλλα κράτη θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον έχει αποστασιοποιηθεί από την προστασία της Ευρώπης. «Εάν πρέπει να αντλήσουμε συμπεράσματα πρέπει να πούμε ότι η αμυντική Ευρώπη σήμερα δεν έχει κάνει σοβαρά βήματα» σχολίασε ο Γάλλος πολιτικός.

Το δεύτερο συνίσταται στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, επικαλούμενος την περίπτωση της Λέσβου. «Υπάρχουν κράτη που αρνούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες. Το είχα βιώσει ως Πρόεδρος άλλωστε όταν το 2015 είχαμε τα κύματα τα σημαντικά κύματα των μεταναστών. Υπάρχουν χώρες που υποδέχονται μετανάστες, όπως η Γερμανία με τον δικό τους τρόπο, και κράτη που δεν ήθελαν να υποδεχτούν πρόσφυγες στα εδάφη τους. Αυτό δεν έχει αλλάξει για κάποια κράτη. Και θα δούμε αν είχαμε νέα κύματα προσφύγων, θα ήμασταν αντιμέτωποι με το ίδιο αδιέξοδο».

Ειδική αναφορά έκανε και στις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας, εκτιμώντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται εδώ και καιρό σε συσχετισμό δυνάμεων με τη Δύση. «Υπάρχουν κάποιες υποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν για να επανέλθουμε σε υποδομές (π.χ. Nord Stream 2) που προβλέπονταν να δημιουργηθούν σε συνεργασία με τη Ρωσία. Υπάρχουν κάποιες χώρες, οι οποίες στηρίζουν το έργο αυτό, άλλες διαφωνούν. Κάποιες χώρες φοβούνται τη Ρωσία, άλλες έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, όπως η Γαλλία».

Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με τον Ολάντ, και με την Τουρκία. «Ό,τι είπα για τη Ρωσία ισχύει και για την Τουρκία. Βλέπουμε τι κάνει ο πρόεδρος Ερντογάν στη Συρία, στη Λιβύη, στη Μεσόγειο και υπάρχει εδώ ένα προφανής παραλληλισμός στις επιθετικές στρατηγικές της Τουρκίας. Αυτό ανάγεται και στην ιστορία της χώρας και μπορεί να έχει και σημερινές συνέπειες και συνέχειες».

Τέλος, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη φορολογική εναρμόνιση των χωρών της Ευρώπης. «Βλέπουμε σε ότι αφορά τη φορολογική εναρμόνιση, οι απόψεις διίστανται στην Ευρώπη. Το είδαμε στην επιβολή ενός φόρου στις εταιρείες. Όσο το θέμα της αλληλεγγύης στον προϋπολογισμό αλλά και η φορολογική εναρμόνιση δεν επιτυγχάνονται, θα έχουμε μια Ευρώπη σχετικά αδύναμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή