Ο Λάσετ μπαίνει δυναμικά στην κούρσα

Ο Λάσετ μπαίνει δυναμικά στην κούρσα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με αναπτερωμένο ηθικό προσβλέπει στην κούρσα για τη διαδοχή της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ, μετά την επικράτηση της παράταξής του στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο. 

Η ανάδειξη γραμματέα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (το αξίωμα ισοδυναμεί ουσιαστικά με αυτό του υποψήφιου καγκελαρίου) θα γίνει στο κομματικό συνέδριο των αρχών Δεκεμβρίου, με υποψηφίους τον Λάσετ, τον πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Φρίντριχ Μερτς και τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής του κόμματος Νόρμπερτ Ρέντγκεν. 

Το τοπικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Λάσετ συγκέντρωσε ποσοστό 34% χάνοντας 3% της δύναμής του σε σύγκριση με την προηγούμενη αναμέτρηση, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έπεσαν στο 24%, χάνοντας επτά μονάδες στο παραδοσιακό τους προπύργιο. Η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ενθαρρυντική αντιστροφή τάσης», με βάση όχι τις προηγούμενες τοπικές εκλογές, προ τετραετίας, αλλά τις ευρωεκλογές του 2019, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν φθάσει στο ναδίρ για τα δεδομένα του κρατιδίου, πέφτοντας στο 19%. 

Μοναδικοί καθαροί νικητές της αναμέτρησης ήταν οι Πράσινοι, που κέρδισαν οκτώ μονάδες και έφθασαν το 20%. Πολιτικοί αναλυτές που εξετάζουν τις εξελίξεις, υπό το πρίσμα των πιθανοτήτων του Λάσετ να επικρατήσει στην κούρσα της διαδοχής, σημειώνουν ότι η άνοδος των Πρασίνων δίνει αέρα στα πανιά του Λάσετ, δείχνοντας ότι η ανθρωπιστική στάση των Πρασίνων στο προσφυγικό, την οποία εν μέρει συμμερίζεται και ο ίδιος, δεν οδηγεί σε απώλεια ψήφων. Η AfD, το αντιμεταναστευτικό κόμμα που έχει απειλήσει τους Χριστιανοδημοκράτες σε άλλα κρατίδια, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία καθηλώθηκε στο 5%. 

Κατά τα λοιπά, το πολιτικό προφίλ του Λάσετ διαφοροποιήθηκε από την καγκελάριο Μέρκελ στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, καθώς διετύπωσε επικρίσεις για τους αργούς ρυθμούς επανόδου της χώρας στην κανονικότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή