Πέντε πρώην πρωθυπουργοί εναντίον Τζόνσον

Πέντε πρώην πρωθυπουργοί εναντίον Τζόνσον

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζε η Βουλή των Κοινοτήτων για το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον που παραβιάζει τη συμφωνία αποχώρησης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., απειλώντας να τινάξει στον αέρα την προοπτική μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για τη μετά Brexit εποχή.

Ολοι οι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Συντηρητικοί και Εργατικοί, εξέφρασαν τις προηγούμενες ημέρες τη σφοδρή αντίθεση ή τις σοβαρές επιφυλάξεις τους στο νέο στρατήγημα του Μπόρις Τζόνσον, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Βρετανίας, ακόμη και από τις γραμμές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντέιβιντ Κάμερον, η κυβέρνηση του οποίου δρομολόγησε το δημοψήφισμα για το Brexit, έγινε ο πέμπτος πρώην πρωθυπουργός που άσκησε κριτική στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. «Το να περνάμε έναν νόμο από το Κοινοβούλιο και στη συνέχεια να παραβιάζουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει βάσει διεθνούς συνθήκης είναι το έσχατο, πραγματικά το έσχατο πράγμα που θα έπρεπε να αναλογιστούμε. Θα έπρεπε να είναι το απολύτως έσχατο καταφύγιο», δήλωσε ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι διατηρεί «ενδοιασμούς» για το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Οξύτερους τόνους είχαν υιοθετήσει τις προηγούμενες ημέρες οι άλλοι τέσσερις εν ζωή προκάτοχοι του Τζόνσον στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Με κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Sunday Times, οι Τζον Μέιτζορ και Τόνι Μπλερ κατηγόρησαν τον Τζόνσον ότι «προσβάλλει» το Ηνωμένο Βασίλειο και κάλεσαν τους βουλευτές να απορρίψουν την «επαίσχυντη» απόπειρα αναίρεσης διεθνών δεσμεύσεων της χώρας. Αλλοι δύο πρώην πρωθυπουργοί, η Τερέζα Μέι και ο Γκόρντον Μπράουν, τόνισαν ότι το νομοσχέδιο ζημιώνει τη διεθνή εικόνα της Βρετανίας και την εμπιστοσύνη των εταίρων της.

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Τζέφρεϊ Κοξ, ο οποίος είχε υποστηρίξει σθεναρά τον Μπόρις Τζόνσον κατά την τρικυμιώδη περίοδο που προηγήθηκε του Brexit. Αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών απειλούσαν με ανταρσία στη χθεσινή ψηφοφορία, αν και το επιτελείο Τζόνσον προσδοκούσε ότι το νομοσχέδιο θα περνούσε, στην πρώτη ανάγνωση, καθώς το κυβερνών κόμμα διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία 80 εδρών. Τα πράγματα αναμένονται πιο δύσκολα για την κυβέρνηση στη Βουλή των Λόρδων και στην τελική ψηφοφορία, στη Βουλή των Κοινοτήτων, για την έγκριση του νόμου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή