Αλλαγή πρωθυπουργού στην Ιαπωνία

Αλλαγή πρωθυπουργού στην Ιαπωνία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Τον Γιοσιχίντε Σούγκα, στενό συνεργάτη του υπό παραίτηση Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, εξέλεξε χθες ως αρχηγό του το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα (LDP), καθιστώντας σχεδόν βέβαιη την εκλογή του στην πρωθυπουργία από τη Βουλή στην αυριανή της ψηφοφορία. Μιλώντας ενώπιον του κόμματος χθες το βράδυ, ο Σούγκα δεσμεύθηκε να συνεχίσει την πολιτική του Αμπε. «Ενα κενό εξουσίας δεν είναι εφικτό. Αποστολή μου είναι να συνεχίσω το πολιτικό όραμα του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε και να αντιμετωπίσω την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού», είπε ο 71χρονος πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου. Ο Αμπε υπέβαλε την παραίτησή του εξαιτίας προβλημάτων από χρόνια κολίτιδα.

Ο Σούγκα αναμένεται να ακολουθήσει την οικονομική πολιτική του Αμπε, γνωστή ως «Αμπε-νόμικς», που δίνει έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, από τη θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, ο Σούγκα υπήρξε το «πρόσωπο» της κυβέρνησης προς τον έξω κόσμο, διατηρώντας την ίδια ώρα χαμηλό προφίλ. Εγινε πέρυσι ευρύτερα γνωστός στο κοινό, όταν ανέλαβε να ανακοινώσει το μεγάλης συμβολικής σημασίας όνομα της νέας αυτοκρατορικής δυναστείας, μετά τη στέψη του αυτοκράτορα. Το νέο όνομα, «Ρέιβα», της δυναστείας, του χάρισε το προσωνύμιο «θείος Ρέιβα». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι έχει αποδείξει την πολιτική του ικανότητα, συμβιβάζοντας τις αντιμαχόμενες πτέρυγες του LDP και εξασφαλίζοντας τη συγκέντρωση νέων εξουσιών στα χέρια του πρωθυπουργικού γραφείου.

Σε αντίθεση με τον Αμπε, που κατάγεται από προβεβλημένη πολιτική οικογένεια, ο Σούγκα είναι αυτοδημιούργητος. «Γεννήθηκα σε οικογένεια αγροτών στην επαρχία Ακίτα. Ξεκίνησα την πολιτική μου σταδιοδρομία από το μηδέν, χωρίς γνωριμίες ή συγγενικές σχέσεις με κομματικά στελέχη, για να καταλήξω αρχηγός του LDP, των παραδόσεων και της ιστορίας του», είπε στην ομιλία του ενώπιον της κομματικής ιεραρχίας ο Σούγκα.

Τελειώνοντας το λύκειο, ο Σούγκα εργάστηκε ως βιομηχανικός εργάτης σε χαρτοποιία του Τόκιο, εξοικονομώντας χρήματα για να σπουδάσει. Μετά την αποφοίτησή του υπηρέτησε ως γραμματέας προβεβλημένου πολιτικού στελέχους της Γιοκοχάμα, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του στην τοπική πολιτική σκηνή, ο Σούγκα χαρακτηρίστηκε εμπνευστής φιλόδοξου σχεδίου ανάπλασης του λιμανιού της Γιοκοχάμα. Είναι γνωστός για την αυστηρή εργασιακή ηθική του, καθώς ξυπνάει στις πέντε το πρωί και ακολουθεί πρόγραμμα γυμναστικής, με 100 κοιλιακούς και περπάτημα διάρκειας 40 λεπτών, πριν από την έναρξη της εργασίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή