Χειρ βοηθείας προς Λουκασένκο

Χειρ βοηθείας προς Λουκασένκο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΤΣΙ. Μερική στήριξη της Μόσχας έλαβε χθες ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο, που είχε την πρώτη του μετεκλογική συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την αναμέτρηση του Αυγούστου στη χώρα, τα αποτελέσματα της οποίας αμφισβητούν η αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος της Δύσης. Ο Πούτιν διεμήνυσε στον Λουκασένκο ότι οι Λευκορώσοι πρέπει να λύσουν μόνοι τους την κρίση, χωρίς ξένη βοήθεια, παρείχε όμως στο Μινσκ δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, έδειξε να συναινεί στις συνταγματικές ακροβασίες του Λουκασένκο. Οι διαβουλεύσεις των δύο ανδρών στο Σότσι ήρθαν μία ημέρα μετά τη νέα μαζική διαδήλωση στο Μινσκ, που εξελίχθηκε βίαια, καθώς και τις τοπικές εκλογές στη Ρωσία, όπου επικράτησαν, μεταξύ άλλων, δύο σύμμαχοι του Αλεξέι Ναβάλνι, μεγάλου εχθρού του Πούτιν και πρόσφατου θύματος επίθεσης με δηλητήριο. 

Η καταστολή των κινητοποιήσεων στη Λευκορωσία και η σύλληψη περίπου 800 διαδηλωτών δεν φαίνεται να πτοούν τους ακτιβιστές. Πάνω από 100.000 άνθρωποι αψήφησαν τις δυνάμεις ασφαλείας την Κυριακή και κατέβηκαν για πέμπτη συνεχή εβδομάδα στους δρόμους. «Είσαι αρουραίος», ήταν ένα από τα συνθήματα κατά του προέδρου. Η αντιπολίτευση ανησυχεί ότι ο Λουκασένκο θα μπορούσε να εκποιήσει την ανεξαρτησία της χώρας του με αντάλλαγμα τη στήριξη της Ρωσίας. Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, υποψήφια που κατά την αντιπολίτευση ήταν η πραγματική νικήτρια των εκλογών, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Θέλω να υπενθυμίσω στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως οτιδήποτε αποδεχθεί, ό,τι και αν συμφωνήσει στο Σότσι, δεν θα έχει νομική βαρύτητα». 

Ο επί 26 χρόνια στην εξουσία Λουκασένκο αποδίδει τις διαδηλώσεις σε δυτικό δάκτυλο και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για παραμονή στην εξουσία στα χέρια της Μόσχας, ζητώντας οικονομική υποστήριξη και στρατιωτική βοήθεια. Οι περισσότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί, απελαθεί ή εξωθηθεί στην εξορία. 

Στο μεταξύ, στη Ρωσική Δημοκρατία, το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία πέτυχε σαρωτική νίκη στις περιφερειακές εκλογές, που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, αλλά έχασε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης της Σιβηρίας που διεκδικούσαν σύμμαχοι του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα. Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται στο Βερολίνο έχοντας πιθανόν δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα, αποκόμισαν οφέλη στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας και απέσπασαν έδρες στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ, μαζί με άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα. 

Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Πούτιν είπε ότι είναι «απαράδεκτο» να εκτοξεύονται αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου, Ναβάλνι. Ωστόσο, άλλα δύο εργαστήρια έχουν επιβεβαιώσει, με ανεξάρτητες έρευνες, ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον σοβιετικού τύπου νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, και το Βερολίνο, όπου νοσηλεύεται ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, κάλεσε τη Μόσχα να συνεργαστεί στην έρευνα. Η κατάσταση του Ναβάλνι βελτιώνεται σταθερά. Εχει αποσυνδεθεί από τον αναπνευστήρα και μπορεί πλέον να εγκαταλείπει για λίγο το κρεβάτι του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή