Καλοδιατηρημένη αρκούδα από την Εποχή των Παγετώνων ανακαλύφθηκε στη Ρωσία

Καλοδιατηρημένη αρκούδα από την Εποχή των Παγετώνων ανακαλύφθηκε στη Ρωσία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καλοδιατηρημένα λείψανα μίας αρκούδας της Εποχής των Παγετώνων ανακάλυψε μία ομάδα κτηνοτρόφων ταράνδων στη ρωσική Αρκτική. Η εντυπωσιακή ανακάλυψη έγινε στα νησιά Λιακόφσκι, στη βορειοανατολική Ρωσία, αποτέλεσμα της τήξης ενός κομματιού μόνιμα παγωμένου υπεδάφους (permafrost) που έκρυβε από κάτω του το παγωμένο προϊστορικό θηρίο.

Με τα δόντια και τη μύτη της άθικτη, το ζώο θεωρείται ότι ανήκει σε ένα είδος καφέ αρκούδας που έζησε πριν από περίπου 22.000 με 39.500 χρόνια. Το ζώο θα μελετηθεί στο Βορειοανατολικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο (NEFU) στην πόλη Γιακούτσκ, το οποίο είναι γνωστό για την ερευνητική του δραστηριότητα αναφορικά με την προϊστορική ζωή και ειδικότερα τα μαμούθ.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου κάνουν λόγο για μία πρωτοφανή ανακάλυψη. Συγκεκριμένα, η παλαιοντολόγος Δρ. Λένα Γκριγκορίεβα ανέφερε ότι η αρκούδα είναι «η πρώτη και μόνη του είδους της» που βρίσκεται ενιαία και με τους «μαλακούς ιστούς» της. «Είναι απολύτως διατηρημένη, με όλα τα εσωτερικά της όργανα στη θέση τους, ακόμη και τη μύτη της», προσέθεσε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια, τονίζοντας ότι προηγουμένως είχαν βρεθεί μόνο κρανία και κόκκαλα αυτού του είδους αρκούδας. «Πρόκειται για μία ανακάλυψη μεγάλης σημασίας για όλο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Καλοδιατηρημένη αρκούδα από την Εποχή των Παγετώνων ανακαλύφθηκε στη Ρωσία-1
Φωτ. NORTH-EASTERN FEDERAL UNIVERSITY

Η συγκεκριμένη αρκούδα θεωρείται αρχαίος συγγενής της σημερινής καφέ αρκούδας, η οποία απαντάται σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής.

Τα τελευταία χρόνια, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν φέρει το λιώσιμο σημαντικών εκτάσεων του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους της Σιβηρίας, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν πολλά παγωμένα προϊστορικά ζώα, όπως μαμούθ και μαλλιαροί ρινόκεροι. Ενδεικτικά, πέρυσι ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία ένα καλοδιατηρημένο κουτάβι 18.000 ετών, διαθέτοντας ακόμη τα δόντια και τη γούνα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή