Ισραήλ: Στον Λευκό Οίκο η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με ΗΑΕ και Μπαχρέιν

Ισραήλ: Στον Λευκό Οίκο η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με ΗΑΕ και Μπαχρέιν

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορική συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ υπογράφουν σήμερα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν, μια συμφωνία που σηματοδοτεί στη στρατηγική συσπείρωση των χωρών της Μέσης Ανατολής, μπροστά στην αυξανόμενη επιρροή του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υποδέχεται αυτή την ώρα στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, σεϊχη Αμπντολάχ αλ-Ναχιάν, και τον ομόλογό του του Μπαχρέιν, Αμπντουλατίφ αλ Ζαγιάνι σε ειδική εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας. 

ΗΑΕ και Μπαχρέιν αποτελούν αντιστοίχως την τρίτη και τέταρτη αραβική χώρα που προχωρούν σε βήματα εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες με την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994.

Η απόφαση των Εμιράτων να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ αίρει τα ψυχολογικά εμπόδια, αποτελώντας ένα βήμα προς τα εμπρός για την περιοχή, δήλωσε ο υπορυγός Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργκάς. 

Οι Παλαιστίνιοι καταδικάζουν τις συμφωνίες, που αποτελούν διπλωματική νίκη για τον πρόεδρο Τραμπ. Η συσπείρωση Ισραήλ, ΗΑΕ και Μπαχρέιν αντικατοπτρίζει τις κοινές ανησυχίες για την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή του Ιράν στην περιοχή και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Με τον Τραμπ να διεκδικεί επανεκλογή στην αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου, οι συμμαχίες θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν στην εξασφάλιση μεγαλύτερης υποστήριξης μεταξύ των Χριστιανών Ευαγγελιστών ψηφοφόρων, που τάσσονται υπέρ του Ισραήλ και αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτικής τους βάσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή