Τραμπ: Είχα εξετάσει το ενδεχόμενο εξόντωσης του Ασαντ
ΗΠΑ

Τραμπ: Είχα εξετάσει το ενδεχόμενο εξόντωσης του Ασαντ

1' 5" χρόνος ανάγνωσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να «εξοντώσει» τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, το 2017. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Πενταγώνου εκείνη την εποχή, Τζιμ Μάτις διαφωνούσε.

«Θα προτιμούσα να τον εξοντώσω. Είχα σιγουρευτεί ότι αυτό θα σχεδιαζόταν, μετά τη χημική επίθεση τον Απρίλιο του 2017 που αποδόθηκε στο καθεστώς Ασάντ» δήλωσε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«O Μάτις δεν ήθελε να το κάνει. Ο Μάτις ήταν, σε μεγάλο βαθμό,  ένας υπερτιμημένος στρατηγός, ένας φρικτός στρατηγός, ένας κακός ηγέτης και τον άφησα να φύγει» συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ουδέποτε είχε μιλήσει με τον υπουργό του στο Πεντάγωνο για την πιθανή δολοφονία του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ. «Ποτέ δεν συζητήθηκε αυτό, ποτέ δεν εξετάστηκε καν», είχε πει.

Στο παρελθόν, ο  Τραμπ είχε ερωτηθεί, μέσα στο Οβάλ Γραφείο,  για ένα απόσπασμα του βιβλίου «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο» του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουαρντ, σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είχε τηλεφωνήσει στον Μάτις, για να του πει χωρίς περιστροφές ότι ήθελε να δολοφονήσει τον Σύρο πρόεδρο.

Ο Τζιμ Μάτις ανακοίνωσε στις 20 Δεκεμβρίου ότι εγκατέλειπε τη θέση του υπουργού Άμυνας, επικρίνοντας κυρίως τη στρατηγική που ακολουθούσε ο Ντόναλντ Τραμπ στη διπλωματία μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.