Ιστορική συμφωνία Ισραήλ – ΗΑΕ – Μπαχρέιν – «Επεσαν» οι υπογραφές

Ιστορική συμφωνία Ισραήλ – ΗΑΕ – Μπαχρέιν – «Επεσαν» οι υπογραφές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και των ΗΠΑ υπέγραψαν τις συμφωνίες με τις οποίες ομαλοποιούνται οι σχέσεις των τριών πρώτων χωρών, σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο.

Μπροστά σε πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων στoν προαύλιο χώρο του Λευκού Οίκου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντουλάχ Μπιν Ζαΐντ αλ-Ναχάν και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλαφάτ Αλ Ζαϊάν συμφώνησαν να προχωρήσουν σε «ένα σημαντικό ειρηνευτικό βήμα», το οποίο καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι και άλλα κράτη όπως η Τουρκία.

Τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν αποτελούν το τρίτο και το τέταρτο αραβικό κράτος που προχωρούν στην εξομάλυνση των δεσμών με το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994.

Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά στους Παλαιστίνιους, μολονότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ δεν τους ξέχασαν. Χαιρετίζοντας αυτήν την «αλλαγή στην καρδιά της Μέσης Ανατολής» ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ ευχαρίστησε προσωπικά τον Νετανιάχου «επειδή επέλεξε την ειρήνη και σταμάτησε την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών», μολονότι το Ισραήλ υποστηρίζει ότι απλώς ανέβαλε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν ζήτησε ξεκάθαρα να εφαρμοστεί μια «λύση των δύο κρατών» για να μπει τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «πέντε ή έξι» επιπλέον αραβικές χώρες ετοιμάζονται να συνάψουν συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

«Eχουμε καταγράψει μεγάλη πρόοδο με περίπου πέντε χώρες, πέντε επιπλέον χώρες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο. «Εχουμε πέντε ή έξι χώρες που θα μας ακολουθήσουν πολύ σύντομα, τους μιλάμε ήδη», συμπλήρωσε χωρίς να κατονομάσει αυτά τα κράτη.

Την ίδια ώρα, μερικές δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για την υπογραφή των ιστορικών συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ από τη μία και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν από την άλλη.

«Είναι μια μαχαιριά στην πλάτη των Παλαιστινίων» είπε η Ζεϊνά Χάτσισον, η επικεφαλής ενός συνασπισμού φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων, που είχε την πρωτοβουλία γι’ αυτήν την κινητοποίηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή