ΚΟΣΜΟΣ

«Ζωντανά» φέρετρα κατασκευάζει Ολλανδός εφευρέτης

zontana-feretra-kataskeyazei-ollandos-efeyretis-561080353

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Υστερα από μήνες δοκιμών, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ολλανδία η πρώτη νεκρώσιμη τελετή με χρήση «ζωντανού» φερέτρου ταχείας αποσύνθεσης, κατασκευασμένου από μυκήλιο, τη νηματώδη ουσία που αποτελεί το κάτω τμήμα των μανιταριών.
«Δεν παρακολούθησα την τελετή, αλλά μίλησα με συγγενείς του εκλιπόντος πριν από την πραγματοποίησή της. Η στιγμή ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική και συζητήσαμε για τον κύκλο της ζωής», είπε ο Μπομπ Χέντρικς, ιδρυτής της εταιρείας Loop, που κατασκευάζει το ιδιότυπο φέρετρο, γνωστό ως «ζωντανό κουκούλι», μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα Metro. «Ο πελάτης μου είχε χάσει τη μητέρα του, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς χάρη στο κουτί αυτό η εκλιπούσα θα επιστρέψει στη φύση και θα ζήσει για πολλούς αιώνες με τη μορφή δέντρου. Η συζήτησή μας ήταν γεμάτη ελπίδα», σημείωσε ο Χέντρικς.

Ο 26χρονος βιολόγος, απόφοιτος του Πολυτεχνείου της Ντελφτ, εξήγησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το «ζωντανό κουκούλι» επιτρέπει στους ανθρώπους «να ξαναγίνουν ένα με τη φύση. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το χώμα, αντί να το μολύνουμε». Το μυκήλιο είναι «η συσκευή ανακύκλωσης της φύσης», σύμφωνα με τον δημιουργό του επαναστατικού φερέτρου. Η ουσία όχι μόνο εξουδετερώνει τις τοξίνες, προσφέροντας διατροφή σε ό,τι αναπτύσσεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, αλλά οι ίνες της μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πολλών χρήσιμων αντικειμένων, από τρόφιμα και ρούχα έως υλικά συσκευασίας, όπως είναι το φέρετρο.

«Το μυκήλιο αναζητεί διαρκώς απορρίμματα, όπως έλαια, μέταλλα και άλλους ρύπους, για να τα μετατρέψει σε τροφή κατάλληλη για τη φυτική ζωή. Το φέρετρο αυτό σημαίνει ότι προσφέρουμε τροφή στη Γη με τα σώματά μας. Είμαστε τροφή, όχι απορρίμματα», λέει ο Χέντρικς. Ο δημιουργός του «ζωντανού κουκουλιού» εξηγεί ότι η «κομποστοποίηση» ενός ανθρώπινου σώματος σε συμβατικό φέρετρο μπορεί να απαιτήσει μία δεκαετία ή περισσότερο, καθώς η διαδικασία καθυστερεί εξαιτίας του ξύλου, του βερνικιού και των μετάλλων στα συμβατικά φέρετρα, αλλά και των συνθετικών υφασμάτων που χρησιμοποιούνται για την ένδυση των σορών. Αντίθετα, ένα φέρετρο από μυκήλιο θα αποσυντεθεί μέσα σε έναν μήνα με έξι εβδομάδες, συμβάλλοντας ενεργά στην αποσύνθεση της σορού και βελτιώνοντας την ποιότητα του χώματος.

Η εταιρεία Loop συνεργάζεται τώρα με επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να μετρήσει την περιβαλλοντική επίπτωση της αποσύνθεσης σορών στο χώμα γύρω από το σημείο ταφής. «Στόχος μου είναι να πείσω τις Αρχές να μετατρέψουν μολυσμένες ζώνες σε υγιή δάση χρησιμοποιώντας τις σορούς μας ως λίπασμα», εξηγεί ο Χέντρικς. Ο δημιουργός του «κουκουλιού» συνεργάζεται με δύο γραφεία τελετών στη Χάγη, κατασκευάζοντας τα πρωτότυπα φέρετρα, που κοστίζουν 1.250 ευρώ το ένα, με την τιμή να αναμένεται να μειωθεί δραστικά. Το φέρετρο δημιουργείται πάνω σε ικρίωμα μυκηλίου, το οποίο στεγνώνει για την ταφή προτού έρθει σε επαφή με την υγρασία του χώματος.