Τα δύο τρίτα των νέων Αμερικανών αγνοούν ότι 6 εκατ. Εβραίοι πέθαναν στο Ολοκαύτωμα

Τα δύο τρίτα των νέων Αμερικανών αγνοούν ότι 6 εκατ. Εβραίοι πέθαναν στο Ολοκαύτωμα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο τρίτα περίπου των νέων Αμερικανών αγνοούν ότι έξι εκατομμύρια Εβραίοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και περισσότεροι από ένας στους δέκα πιστεύουν ότι οι Εβραίοι το προκάλεσαν, σύμφωνα με νέα έρευνα που ρίχνει φως στα τεράστια επίπεδα άγνοιας της αμερικανικής νεολαίας για ένα από τα καθοριστικότερα ιστορικά συμβάντα του 20ου αιώνα και ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της ιστορίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το 48% των ενηλίκων μεταξύ 18 και 39 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν μπορούσε να κατονομάσει ούτε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο  των ερωτηθέντων (23%) δήλωσε ότι θεωρεί πως το Ολοκαύτωμα αποτελεί μύθο ή αποτελεί προϊόν υπερβολικών αφηγήσεων. Απόλυτη άγνοια για τα εγκλήματα των ναζί κατά των Εβραίων της Ευρώπης έχει το 12% της ίδιας ηλικιακής ομάδας, όπου δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει ή δεν νομίζει ότι έχει ακούσει για το Ολοκαύτωμα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που θέτει αυτά τα ερωτήματα σε πολιτειακό επίπεδο στις ΗΠΑ, βαθμολογώντας ακολούθως τις πολιτείες στη βάση τριών κριτηρίων: αν οι νέοι έχουν έστω ακούσει για ένα ιστορικό συμβάν που ονομάζεται Ολοκαύτωμα, αν μπορούν να ονοματίσουν έστω ένα ναζιστικό κολαστήριο, είτε πρόκειται για στρατόπεδο συγκέντρωσης ή εξόντωσης, είτε για γκέτο, και αν γνωρίζουν ότι έξι εκατομμύρια Εβραίοι πέθαναν από τις ναζιστικές θηριωδίες. Στην κορυφή της λίστας βρέθηκαν το Ουισκόνσιν (42%), η Μινεσότα (37%) και η Μασαχουσέτη (35%), ενώ στον πάτο η Φλόριντα (20%), το Μισισίπι (18%) και το Αρκάνσας (17%), ενώ άξιο αναφοράς είναι και το ότι στο Τέξας έξι στους δέκα δεν μπόρεσαν να αναφέρουν το όνομα κανενός ναζιστικού στρατοπέδου.

Σε εθνικό επίπεδο, το 63% των ερωτηθέντων δεν ήξεραν ότι έξι εκατομμύρια Εβραίοι φονεύθηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, ενώ περισσότεροι από ένας στους τρεις (36%) νόμιζαν ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν ξεπερνούσε τα δύο εκατομμύρια.

Μολαταύτα, περίπου τα δύο τρίτα των νέων των ΗΠΑ (64%) πιστεύουν ότι η διδασκαλία για το Ολοκαύτωμα θα πρέπει να είναι υποχρεωτική στο σχολείο, ενώ επτά στους δέκα δεν θεωρούν αποδεκτή την υιοθέτηση νεοναζιστικών απόψεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή