Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί τη Βενεζουέλα ο ΟΗΕ

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί τη Βενεζουέλα ο ΟΗΕ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας έρευνα που συνέταξε ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ, η οποία έθεσε στο μικροσκόπιο τις διάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει η έρευνα, οι δυνάμεις ασφαλείας της λατινοαμερικάνικης χώρας έχουν διαπράξει πράξεις όπως φόνους και βασανιστήρια, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, πολλά στοιχεία συνηγορούν στο ότι ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας, φέρουν μεγάλη ευθύνη για αυτές, έχοντας διατάξει ή συμβάλλει στη διάπραξη των εγκλημάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας, με σκοπό τη φίμωση της αντιπολίτευσης και γενικότερα των πολιτικών τους αντιπάλων.

Το μεγαλύτερο μέρος των πράξεων που τεκμηριώνονται στην έκθεση δεν έχει βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, χωρίς καμία δίωξη να έχει ασκηθεί εναντίον τους, προσθέτουν οι ερευνητές. Η διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ αναφέρει πως άλλες εθνικές δικαιοδοσίες και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο ξεκίνησε μία προκαταρκτική εξέταση της κατάστασης στη Βενεζουέλα τα ο 2018, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο άσκησης διώξεων στη χώρα. Εφόσον προχωρήσουν σε μία τέτοια κατεύθυνση, η αποστολή του ΟΗΕ θα τους κοινοποιήσει τη βάση δεδομένων της με τα ονόματα αξιωματικών που αναγνωρίσθηκαν από τα θύματα.

«Ή Αποστολή βρήκε εύλογους λόγους για να πιστέψει ότι από το 2014 οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν σχεδιάσει και εκτελέσει σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, μερικές από τις οποίες –περιλαμβανομένων αυθαίρετων φόνων και της συστηματικής χρήσης βασανιστηρίων– ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Αποστολής Μάρτα Βαλίνας. «Μακράν του να αποτελούν μεμονωμένες πράξεις, τα εγκλήματα αυτά ήταν συντονισμένα και διαπράχθηκαν εις εφαρμογήν κρατικών πολιτικών, με τη γνώση ή την άμεση στήριξη επικεφαλής αξιωματικών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων», δήλωσε η Βαλίνας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από την κυβέρνηση του Μαδούρο για την έκθεση, η οποία βασίζεται σε περισσότερες από 270 συνεντεύξεις με θύματα, μάρτυρες, πρώην αξιωματούχους και δικηγόρους, καθώς και σε διαβαθμισμένα έγγραφα.

Η Αποστολή διαπίστωσε πως αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν διαπράξει εξωδικαστικές εκτελέσεις, ενώ αναφέρει πως έχει εύλογους λόγους να πιστεύει πως η υπηρεσία πληροφοριών πλαστογράφησε ή «φύτεψε» αποδείξεις σε θύματα και πως πράκτορές της βασάνισαν κρατουμένους. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φερνάντο Αλμπάν, για τον οποίο η κυβέρνηση υποστήριξε πως αυτοκτόνησε το 2018, αλλά το κόμμα του υποστηρίζει πως δολοφονήθηκε. Ακόμη, ο πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Ραφαέλ Ακόστα πιστεύεται πως υπέκυψε στα βασανιστήρια πέρυσι στη διάρκεια της κράτησής του από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών DGCIM, δήλωσαν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Η Αποστολή δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για να ερευνήσει παραβιάσεις από το 2014 και οι αρχές της Βενεζουέλας δεν της επέτρεψαν να έχει πρόσβαση στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή