ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Αποφυλάκιση υπό όρους επιδιώκει ο Μπρέιβικ

norvigia-apofylakisi-ypo-oroys-epidiokei-o-mpreivik-561081148

Την αποφυλάκιση του υπό όρους θα επιδιώξει ο Νορβηγός κατά συρροήν δολοφόνος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, αναφέρει σήμερα σε δηλώσεις του ο δικηγόρος του.    

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής σκότωσε οκτώ ανθρώπους πυροδοτώντας μια βόμβα στο Όσλο και στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε 69 ακόμα άτομα στη θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος σε κοντινό νησί, τον Ιούλιο του 2011. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο φρικτό έγκλημα που έχει γίνει εν καιρώ ειρήνης στη Νορβηγία.

Ο Μπρέιβικ εκτίει τη μέγιστη ποινή κάθειρξης στη Νορβηγία (21 έτη), η οποία μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον. Αν και μπορεί να ζητήσει να εξεταστεί αίτημα αποφυλάκισής του υπό όρους, αφού έχει εκτίσει τα 10 πρώτα χρόνια της ποινής του – μια προϋπόθεση που θα πληροί τον Ιούλιο του 2021 – εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν συντρέχουν λόγοι για να αφεθεί ελεύθερος.

«Κατ’ απαίτησή του έχω αποστείλει αίτημα αποφυλάκισης», δήλωσε ο δικηγόρος του Μπρέιβικ, Έινσταϊν Στόρβικ, στην εφημερίδα VG. «Είναι ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι φυλακισμένοι (που μπορεί να τελούν υπό κράτηση επ’ αόριστον) και θέλει να το χρησιμοποιήσει», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Στόρβικ, ο καταδικασθείς θα εκκινήσει εκ νέου νομική διαδικασία αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής του.

Η Νορβηγία έχει από τα πλέον φιλελεύθερα καθεστώτα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το έγκλημα και την τιμωρία, με πολλούς κρατούμενους να αφήνονται ελεύθεροι αφού εκτίσουν τα δύο τρίτα της ποινής τους. Ωστόσο, οι εγκληματίες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση επ’ αόριστον εάν κριθεί ότι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την κοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP