Κογκρέσο: Ευθύνες σε Boeing και FAA για τα αεροπορικά δυστυχήματα των Lion Air – Ethopian Airlines

Κογκρέσο: Ευθύνες σε Boeing και FAA για τα αεροπορικά δυστυχήματα των Lion Air – Ethopian Airlines

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυάριθμα κατασκευαστικά, διαχειριστικά και εποπτικά λάθη, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των Boeing 737 Max διαπιστώνει η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, η οποία διερευνά τα δύο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα της Lion Air και της Ethiopian Airlines.

Σε μία έκθεση, μεγέθους 238 σελίδων, οι Αμερικανοί βουλευτές θεωρούν ότι η Boeing έβαλε σε προτεραιότητα τα κέρδη έναντι της ασφάλειας. Μάλιστα, αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι δούλευαν σε συνθήκες πίεσης, προκειμένου το νέο μοντέλο της Boeing να έχει ολοκληρωθεί πριν το αντίστοιχο της ανταγωνίστριας Airbus. Στο πλαίσιο αυτό, στην έκθεση τονίζεται ότι οι πιλότοι και το προσωπικό των αεροσκαφών δεν είχε επαρκώς ενημερωθεί για τις αναβαθμίσεις των μοιραίων αεροπλανών.

Την ίδια ώρα, όμως, αιχμές υπάρχουν και για τον εποπτικό φορέα των ΗΠΑ, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών (FAA), η οποία –σύμφωνα με το πόρισμα- απέτυχε να προστατεύσει το επιβατικό κοινό, εν μέρει εξαιτίας της «πλεονάζουσας» ομάδας που είχε αναλάβει το έργο πιστοποίησης της Boeing.

Το πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελεί έργο τουλάχιστον 18 μηνών και εντάσσεται στην έρευνα των αμερικανικών αρχών για τα αίτια συντριβής των δύο αεροπλάνων, τα οποία οδήγησαν στον θάνατο συνολικά 346 ανθρώπων.

Όλα ξεκίνησαν στις 29 Οκτωβρίου του 2018, όταν Boeing της Lion Air, το οποίο εκτελούσε την πτήση Τζακάρτα-Ινδονησία, κατέπεσε στη θάλασσα της Ιάβας, στον Ινδικό Ωκεανό. Στις 10 Μαρτίου του 2019, Boeing της Ethiopian Airlines, το οποίο εκτελούσε την πτήση Αντίς Αμπέμπα-Ναϊρόμπι, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του, στην Αιθιοπία.

Στον απόηχο των δύο τραγικών δυστυχημάτων, λίγες ημέρες αργότερα, η αμερικανική Boeing αποφάσισε να καθηλώσει όλο τον στόλο των αεροσκαφών 737 ΜAX.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή