ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καταγγέλλουν την Κίνα για μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων

ipa-kataggelloyn-tin-kina-gia-mparaz-kyvernoepitheseon-561081226

Δίωξη σε βάρος πέντε Κινέζων πολιτών άσκησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις κατηγορίες ότι διατηρούν στενούς δεσμούς με τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και ότι προχώρησαν σε κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος περισσότερων από 100 επιχειρήσεων σε ΗΠΑ και άλλες χώρες. Όπως μεταδίδει η «WSJ» στο στόχαστρο των Κινέζων χάκερ βρέθηκαν εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, πανεπιστήμια και πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν παράλληλα και στη σύλληψη δύο επιχειρηματιών από τη Μαλαισία, που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες συνωμοσίας με ορισμένους από τους Κινέζους χάκερ και με σκοπό το κέρδος από τις επιθέσεις στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών.

Οι κατηγορίες για κυβερνοεπίθεση αποτελούν ακόμη ένα επεισόδιο στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να έχει χαρακτηρίσει την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από κινεζικό δάκτυλο ως υψίστη απειλή για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να εμποδίσει τις παράνομες εισβολές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κυβερνοεπιθέσεις από τους συγκεκριμένους Κινέζους πολίτες», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Ρόζεν. «Δυστυχώς, η Κίνα έχει επιλέξει διαφορετικό μονοπάτι, καθιστώντας τη χώρα ασφαλή για τους κυβερνο-εγκληματίες, αρκεί να επιτίθενται σε υπολογιστές εκτός Κίνας και να κλέβουν πνευματική ιδιοκτησία προς όφελος της Κίνας», ανέφερε.

Η εγκληματική κυβερνοδραστηριότητα εντοπίσθηκε σε διαφόρους επιχειρηματικούς τομείς, όπως χρηματοπιστωτική, υγεία, real estat και στην αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ. Οι Microsoft, Facebook, Alphabet -μητρικός όμιλος της Google- και Verizon Communications συγκαταλέγονται μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών που βοήθησαν στην έρευνα και βοήθησαν στο να εξουδετερωθεί μέρος των συστημάτων που χρησιμοποίησε η Κίνα.

Η κινεζική πλευρά αρνείται τις κατηγορίες περί κυβερνοκατασκοπείας σε βάρος των ΗΠΑ.