Γερμανία: Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία

Γερμανία: Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο παρά τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο και τις απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. «Είναι σκανδαλώδες το γεγονός αυτό», τονίζει βουλευτής της Αριστεράς στη συντηρητική «Die Welt».
 
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας περίπου 22,85 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για φέτος. Αυτό προκύπτει από την απάντηση σε γραπτή ερώτηση της αναπληρώτριας επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Σέβιμ Ντάγκντελεν, γράφει η «Welt». Η προσωρινή αυτή αξία των εξαγωγών σχετίζεται με μεμονωμένες άδειες που είχαν εκδοθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έως τις 31 Αυγούστου 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι εξαγωγές αυτές δεν περιλάμβαναν πολεμικά όπλα. Για ολόκληρο το έτος 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε υπολογίσει ότι οι μεμονωμένες άδειες τέτοιων εξαγωγών προς την Τουρκία ανέρχονταν στα 26,13 εκατομμύρια ευρώ. Αναγωγικά, ο όγκος των εγκεκριμένων εξαγωγών για φέτος θα μπορούσε να υπερβεί το προηγούμενο έτος. Σημαντική αύξηση υπήρξε ήδη το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (που ήταν 12,9 εκατομμύρια ευρώ).

«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να εξοπλίζει την Τουρκία αν λάβει κανείς υπόψη τις στρατιωτικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με ανοιχτές απειλές πολέμου εναντίον των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδας και Κύπρου. Επίσης, και λόγω της μόνιμης παραβίασης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ εναντίον της Λιβύης, η Τουρκία δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβεται με στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Γερμανία. Οι εξαγωγές πρέπει να μειωθούν στο μηδέν», δήλωσε η Ντάγκντελεν. 

Πηγή: Die Welt, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή