Μύθος το Ολοκαύτωμα για το ένα τέταρτο των νέων Αμερικανών

Μύθος το Ολοκαύτωμα για το ένα τέταρτο των νέων Αμερικανών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Περίπου τα δύο τρίτα των νέων ενηλίκων στις ΗΠΑ αγνοούν ότι 6 εκατ. Εβραίοι δολοφονήθηκαν ως αποτέλεσμα της ναζιστικής πολιτικής του Ολοκαυτώματος, ενώ περισσότεροι του 10% πιστεύουν ότι οι Εβραίοι είναι αυτοί που προκάλεσαν το Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που αποκαλύπτει την άγνοια γύρω από το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ού αιώνα.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσίευσε μεταξύ άλλων το ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News, οι νέοι που γεννήθηκαν στις αρχές του 21ου αιώνα και τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ού, ηλικίας μεταξύ 18 και 39 ετών, δεν μπορούν να κατονομάσουν κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί ή γκέτο στην κατεχόμενη Ευρώπη, σε ποσοστό 48%.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (23%) πιστεύει ότι το Ολοκαύτωμα υπήρξε μύθευμα ή προϊόν υπερβολής από μέρους των ιστορικών. Ενας στους οκτώ (12%) δηλώνει ότι ουδέποτε άκουσε για το Ολοκαύτωμα. Ποσοστό 56% λέει ότι έχει δει ναζιστικά σύμβολα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ή στην κοινότητά του, ενώ σχεδόν οι μισοί (49%) έχουν διαβάσει μηνύματα άρνησης του Ολοκαυτώματος ή διαστρέβλωσης της Ιστορίας σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή αλλού στο Διαδίκτυο.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σοκαριστικά και θλιβερά. Υπογραμμίζουν γιατί πρέπει να αναλάβουμε αμέσως πρωτοβουλίες, όσο υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, για να διηγηθούν τις εμπειρίες τους και να μας διδάξουν για το παρελθόν. Η έρευνα αυτή πρέπει να λειτουργήσει σαν σήμα συναγερμού για όλους μας και σαν οδικός χάρτης για το τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις», σχολιάζει ο Γκίντεον Τέιλορ, πρόεδρος του Συμβουλίου Εβραϊκών Διεκδικήσεων Κατά της Γερμανίας, το οποίο παρήγγειλε την έρευνα.

Η σφυγμομέτρηση, η πρώτη σε επίπεδο πολιτειών στις ΗΠΑ, κατατάσσει τις πολιτείες ανάλογα με τρία κριτήρια: αν οι νέοι έχουν ακούσει για το Ολοκαύτωμα, αν είναι ικανοί να κατονομάσουν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης – εξόντωσης ή γκέτο και αν γνωρίζουν ότι έξι εκατ. Εβραίοι θανατώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Το καλύτερο «σκορ» σημείωσε το Ουισκόνσιν, όπου 42% των νέων ενηλίκων πληρούν και τα τρία κριτήρια, με τη Μινεσότα να έπεται με 37% και τη Μασαχουσέτη στην τρίτη θέση με 35%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Φλόριντα με 20%, στο Μισισίπι με 18% και στο Αρκανσο με 17%. Σε εθνικό επίπεδο, το 63% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε ότι 6 εκατ. Εβραίοι δολοφονήθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή