Kαπνός από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη

Kαπνός από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εως τη Βόρεια Ευρώπη έχει φθάσει ο καπνός από τις πυρκαγιές που μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του δορυφορικού συστήματος Κοπέρνικος της Ε.Ε. Ο καπνός από τις δυτικές πολιτείες έχει θολώσει τον ήλιο στις ανατολικές, ενώ στις κεντρικές ΗΠΑ παρατηρούνται μαζικοί θάνατοι αποδημητικών πουλιών.

«Η κλίμακα και το μέγεθος των πυρκαγιών αυτών ξεπερνούν κατά πολύ οτιδήποτε έχουμε δει στα 18 χρόνια που λειτουργεί το σύστημα παρατήρησης Κοπέρνικος», δήλωσε ο ειδικός στις δασικές πυρκαγιές επιστήμονας στην Υπηρεσία Κοπέρνικος για την Παρατήρηση της Ατμόσφαιρας, Μαρκ Πάριγκτον. Διανύοντας 8.000 χλμ. στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ο καπνός έχει διασχίσει τον Ατλαντικό, φθάνοντας πάνω από τη Βρετανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν εκλυθεί 30 εκατ. τόνοι άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τα δένδρα που έχουν καεί, ενώ στην κλίμακα μέτρησης της πυκνότητας του καπνού (AOD) οι πυρκαγιές αυτές έχουν φθάσει το 7, όταν «η πυκνότητα 1 σημαίνει ότι ήδη υπάρχουν πολλά αιωρούμενα υλικά στην ατμόσφαιρα», σημειώνει ο Πάριγκτον. 

Οι φωτιές έχουν κάψει περίπου 13.000 τ. χλμ. και η Καλιφόρνια εξακολουθεί να φλέγεται, ενώ οι βροχοπτώσεις στο Ορεγκον, που βρίσκεται βορειότερα, έδωσαν μία ανάσα στους πυροσβέστες και στους κατοίκους της πολιτείας. Σχεδόν 3.000 χλμ. μακριά, στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον και άλλες ανατολικές περιοχές, ο καπνός έχει μειώσει την ποσότητα του φωτός, αν και βρίσκεται πολύ ψηλά ώστε να γίνει αντιληπτός με την όσφρηση. Θεωρείται πιθανό να συμβεί ακόμη και αυτό, σε περίπτωση που ο καιρός κρυώσει απότομα και οι ψυχρές αέριες μάζες κατεβούν πιο χαμηλά.

Την ίδια ώρα, σε πολιτείες όπως η Αριζόνα και το Τέξας καταγράφεται μια πραγματική γενοκτονία αποδημητικών πουλιών, χωρίς να είναι σαφή τα αίτιά της. Πολλά πουλιά βρίσκονται νεκρά με μηδενικά αποθέματα λίπους, σημάδι ότι εξαντλήθηκαν και έπεσαν νεκρά στο έδαφος στο μέσο του ταξιδιού τους. Περιστατικά μαζικών θανάτων αποδημητικών πουλιών είναι σπάνια και συνδέονται με ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι πρώτοι θάνατοι αναφέρθηκαν στις 20 Αυγούστου στο πεδίο βολής Γουάιτ Σαντς, στο Νέο Μεξικό, ενώ εν συνεχεία υπήρξαν αναφορές από μια μεγάλη περιοχή, που καλύπτει τις πολιτείες Τέξας, Αριζόνα, Κολοράντο, Νιου Μέξικο, ακόμη και Νεμπράσκα. 

Στην περιοχή έχει επικρατήσει εξαιρετική ξηρασία, οδηγώντας σε μείωση του πληθυσμού των εντόμων, από τα οποία τρέφονται τα αποδημητικά πουλιά. Το απότομο δριμύ ψύχος της 9ης και 10ης Σεπτεμβρίου μπορεί να ξεγέλασε τα πουλιά να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι πριν προλάβουν να συσσωρεύσουν τα απαιτούμενα αποθέματα λίπους και ο καπνός στην ατμόσφαιρα ίσως να επηρέασε τους πνεύμονές τους, ενώ οι πυρκαγιές τα υποχρέωσαν να τροποποιήσουν τη διαδρομή τους. Ολοι οι παραπάνω παράγοντες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή