Θολό το τοπίο για τον ρωσικό αγωγό αερίου

Θολό το τοπίο για τον ρωσικό αγωγό αερίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η κυβέρνηση της Aγκελα Μέρκελ δέχεται έντονες πιέσεις, τόσο από μέρος του γερμανικού πολιτικού κόσμου όσο και από τις ΗΠΑ, προκειμένου να ακυρώσει τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2, στον απόηχο της υπόθεσης Ναβάλνι, το Κρεμλίνο κάλεσε την Ε.Ε. να μη συνδέσει τα δύο ζητήματα.

«Σε ό,τι αφορά τις αναφορές που έγιναν στον αγωγό φυσικού αερίου, θα πρέπει ασφαλώς να σταματήσουν να πολιτικοποιούν το ζήτημα. Είναι ένα εμπορικής σημασίας έργο, το οποίο εξυπηρετεί τόσο τα συμφέροντα της Ρωσίας όσο και εκείνα των χωρών-μελών της Ε.Ε., πρωτίστως της Γερμανίας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος είχε κληθεί να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ενωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι συνιστά «μέρος του συστήματος ενεργειών της Ρωσίας σε παγκόσμιο επίπεδο» και ότι «αυτό το σύστημα δεν αλλάζει και κανένας αγωγός φυσικού αερίου δεν θα το αλλάξει».

Ετοιμος κατά 94%

Ο Nord Stream 2 κατασκευάζεται από κοινοπραξία της ρωσικής Gazprom με δυτικές εταιρείες και υπολογίζεται ότι θα διπλασιάσει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 94% και ο αγωγός προβλέπεται να είναι λειτουργικός στις αρχές του 2021. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του ήδη προ της υπόθεσης Ναβάλνι, θέτοντας σοβαρά εμπόδια στην ολοκλήρωση του έργου.

Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η γερμανική κυβέρνηση προσφέρθηκε να δαπανήσει ένα δισ. ευρώ για να κατασκευαστούν δύο τερματικοί σταθμοί υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου να κατευνάσει την Ουάσιγκτον και να πεισθεί η κυβέρνηση Τραμπ να άρει τις κυρώσεις. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αντικαταστήσει η Γερμανία μέρος του φυσικού αερίου που προμηθεύεται από τη Ρωσία με δικές τους εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι δέχθηκε δεύτερο αίτημα δικαστικής συνδρομής από τη Ρωσία σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης Ναβάλνι. Το αίτημα εξετάζεται από τις γερμανικές αρχές. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το Βερολίνο για τη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης, αλλά δεν έχει συναντήσει ανταπόκριση από τη γερμανική πλευρά στα αιτήματα για δικαστική συνδρομή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή