ΚΟΣΜΟΣ

Καταγραφή κατανάλωσης αλκοόλ από εγκύους

katagrafi-katanalosis-alkool-apo-egkyoys-561081751

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επικρίσεις έχει προκαλέσει η πρόταση του Εθνικού Κέντρου Υγείας της Βρετανίας (Nice) για καταγραφή της κατανάλωσης οινοπνεύματος από εγκύους, η οποία θα αναγράφεται στον ιατρικό φάκελο των παιδιών τους. 

Η πρόταση έγινε στο πλαίσιο εκπόνησης κατευθυντηρίων γραμμών προς τους ιατρούς για τη διάγνωση και πρόληψη συνδρόμου αλκοολικής διαταραχής εμβρύων. Το σύνδρομο αυτό επηρεάζει το έμβρυο γυναικών που πίνουν, προκαλώντας σειρά σωματικών και ψυχικών διαταραχών στα νεογνά, με τη Nice να εκτιμά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η προστασία της ιδιωτικής ζωής της γυναίκας έχει δευτερεύουσα σημασία. 

Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των εγκύων υποστηρίζουν, όμως, ότι η καταγραφή της ποσότητας οινοπνεύματος που καταναλώνει μiα έγκυος παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων. «Οι γυναίκες δεν μπορεί να χάνουν το δικαίωμά τους στο ιατρικό απόρρητο επειδή έμειναν έγκυες. Η πρόταση είναι σκανδαλώδης και η απόφαση της Nice να την προωθήσει μου προκαλεί μεγάλη απορία. Το μόνο που θα πετύχουν είναι να δημιουργήσουν συνθήκες άγχους, ανησυχίας και μητρικών ενοχών στις γυναίκες, ιδιαίτερα αν κάτι δεν πάει καλά κατά τη διάρκεια ή μετά την κύηση», δηλώνει η Κλερ Μέρφι, εκπρόσωπος της οργάνωσης BASP, που προασπίζεται τα δικαιώματα των εγκύων.

Η Σου Μπράουν, επικεφαλής της οργάνωσης Adoption UK, διαφωνεί, λέγοντας στην εφημερίδα The Guardian: «Η παρούσα κατάσταση μας υποχρεώνει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, καθώς οι ιατρικές υπηρεσίες πασχίζουν να διαγνώσουν το σύνδρομο και να διαχειρισθούν την αντιμετώπισή του. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά τους κανόνες ιατρικού απορρήτου, αλλά επιτακτική είναι και η προστασία του αγέννητου παιδιού».

Η κατάχρηση οινοπνεύματος βρίσκεται πίσω από επτά στις δέκα περιπτώσεις υιοθεσίας παιδιών. Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου στη Βρετανία παραμένει, όμως, άγνωστη. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, αδυναμία ελέγχου των ορμών και μαθησιακές δυσκολίες. Παρότι η κατανάλωση μιας ή δύο «μονάδων» οινοπνεύματος την ημέρα από εγκύους δεν θεωρείται ότι απειλεί το έμβρυο, ιατρικές μελέτες εκτιμούν ότι η πλήρης αποχή από το αλκοόλ είναι η ασφαλέστερη επιλογή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.