Τελεσίγραφο Μπάιντεν στο Λονδίνο περί συμφωνίας Brexit

Τελεσίγραφο Μπάιντεν στο Λονδίνο περί συμφωνίας Brexit

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές τελεσίγραφο απέστειλε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και επικρατέστερος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την Τετάρτη, λέγοντας ότι μια διμερής εμπορική συμφωνία Ουάσινγκτον και Λονδίνου θα εξαρτάται από τον σεβασμό εκ μέρους των Βρετανών της συμφωνίας ειρήνευσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η πρόθεση της κυβέρνησης Τζόνσον στο πλαίσιο του Brexit είναι να εφαρμόσει αυξημένους ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας -που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο- παρά τις προβλέψεις της ειρηνευτικής συμφωνίας, γνωστής ως συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, και σε αντίθεση με το προσχέδιο συμφωνίας του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

Προ αυτού του ενδεχομένου ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε με ανάρτησή του σε αυστηρό ύφος ότι δε θα επιτρέψει την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία να πέσει «θύμα του Brexit», επομένως οποιαδήποτε αμερικανο-βρετανική εμπορική συμφωνία θα εξαρτάται από τον σεβασμό στη συμφωνία της Μεγ. Παρασκευής.

Ομοίως η πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσυ Πελόζι, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών, είπε την Τετάρτη ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» να επιτραπεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ βρίσκεται στις ΗΠΑ προσπαθώντας να καθησυχάσει τους αξιωματούχους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις περί των μετά-Brexit συμφωνιών. Ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο είπε ότι πιστεύει πως η Βρετανία «θα πράξει το σωστό».

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την ιρλανδική διασπορά στις ΗΠΑ, ενώ οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε λιγότερο από επτά εβδομάδες πλέον.

Πηγή: BBC, Sky News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή