ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΠΟΥ: Ανησυχητικό το επίπεδο μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Ανησυχητικό το επίπεδο μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει στην Ευρώπη το επίπεδο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εκφράζοντας ανησυχία για τις συντομεύσεις της καραντίνας που αποφασίσθηκαν ή βρίσκονται υπό εξέταση σε διάφορες χώρες, όπως η Γαλλία.

Μιλώντας από την Κοπεγχάγη, ο αρμόδιος του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, τόνισε ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε να χρησιμεύσουν ως συναγερμός για όλους, καθότι είναι μεγαλύτεροι εκείνων που είχαν καταγραφεί στη Γηραιά Ήπειρο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ο εν λόγω οργανισμός του ΟΗΕ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να συστήσει καραντίνα μικρότερη των 14 ημερών για όσους έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. «Η σύστασή μας για καραντίνα 14 ημερών βασίσθηκε σ’ αυτά που γνωρίζουμε για την περίοδο επώασης και την περίοδο μετάδοσης της νόσου, δεν θα την αλλάζαμε παρά μόνο στη βάση μιας αλλαγής αυτών που γνωρίζουμε από την επιστήμη, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα», επέμεινε η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον αρμόδιο για την Ευρώπη κλάδο του ΠΟΥ.

Στη Γαλλία, η διάρκεια της απομόνωσης μειώθηκε στις επτά ημέρες σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ανέρχεται στα δέκα 24ωρα. Την ίδια στιγμή, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία, εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να την μειώσουν.

«Όταν γνωρίζουμε τον τεράστιο αντίκτυπο στο άτομο και την κοινωνία που μπορεί να έχει μια μείωση, ακόμη και ελάχιστη, της διάρκειας της καραντίνας (…), ενθαρρύνω τις χώρες της περιοχής να ακολουθήσουν μια κανονική επιστημονική διαδικασία με τους ειδικούς τους και να διερευνήσουν τις ασφαλείς επιλογές μείωσης», επέμεινε ο Κλούγκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP