Βρετανία: Ζητεί την έγκριση του Κοινοβουλίου για αθέτηση της συμφωνίας Brexit

Βρετανία: Ζητεί την έγκριση του Κοινοβουλίου για αθέτηση της συμφωνίας Brexit

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και διαφαίνεται ορατός ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη, η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο την άδεια να ασκήσει εξουσίες που της επιτρέπουν τη μη-τήρηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αποχώρησης με την Ε.Ε., στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι οι Βρυξέλλες δεν ενεργούν καλή τη πίστει.

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, επιχειρεί να περάσει νέα νομοθεσία που θα διασφαλίζει συνθήκες ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Βρετανίας και άλλων χωρών. Για να συμβεί όμως αυτό, προϋπόθεση είναι να διαθέτει εξουσίες αναίρεσης μέρους των δεσμεύσεων που προβλέπει η συμφωνία «διαζυγίου» με την Ε.Ε. 

Στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται ότι κάτι τέτοιο συνιστά παράβαση του διεθνούς δικαίου, με την ευρωπαϊκή πλευρά να απαιτεί την υπαναχώρηση του Λονδίνου και ορισμένους βολευτές από το κόμμα του Τζόνσον να «επαναστατούν», προειδοποιώντας ότι η στάση της Βρετανίας θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για το διεθνές κύρος τη χώρας.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον όμως κατάφερε να έλθει χθες σε συμβιβαστική λύση με τους «επαναστάτες» βουλευτές, με την υπόσχεση της διαβούλευσης με το Κοινοβούλιο πριν από οποιαδήποτε κίνηση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την άδεια του κοινοβουλίου να ασκήσει ειδικές εξουσίες, στην περίπτωση που αποφασισθεί ότι «η Ε.Ε. δεν ενεργεί καλή τη πίστει ή δεν τηρεί άλλες υποχρεώσεις, υπονομεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους θεμελιώδεις στόχους του Πρωτοκόλλου Βόρειας Ιρλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Ως παράδειγμα τέτοιους είδους συμπεριφοράς από την πλευρά των Βρυξελλών, η κυβέρνηση της Βρετανίας επικαλείται την επιβολή άδικων δασμών σε αγαθά που διακινούνται από Βρετανία προς Βόρεια Ιρλανδία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή