ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Στο στόχαστρο κυρώσεων ιρανικές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα

hpa-sto-stochastro-kyroseon-iranikes-etaireies-kai-fysika-prosopa-561082513

Στην επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προχωρούν οι ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να επικαλούνται «σοβαρή απειλή» για την κυβερνοασφάλεια. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε δύο ιρανικούς οργανισμούς και 45 φυσικά πρόσωπα που διατηρούν δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες και το υπουργείο Ασφαλείας του Ιράν, όπως διευκρινίζεται σε υπόμνημα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται μετά τις κυβερνοεπιθέσεις που είχαν ως στόχο Ιρανούς αντιφρονούντες, δημοσιογράφους και διεθνείς εταιρείες ταξιδίων. Μεταξύ των οργανισμών σε καθεστώς κυρώσεων συγκαταλέγεται η ιρανική οργάνωση Advanced Persistent Threat 39 και η εταιρεία Rana Intelligence Computing Company (Rana), οι οποίες σύμφωναμε το αμερικανικό υπουργείο ανήκουν ή ελέγχονται από το υπουργείο Μυστικών Πληροφοριών και Ασφαλείας του Ιράν(MOIS).

«Το ιρανικό καθεστώς χρησιμοποιεί το υπουργείο Μυστικών Πληροφοριών ως εργαλείο για να θέσει στο στόχαστρο αθώους πολίτες και εταιρείες και να προωθήσει την ατζέντα αποσταθεροποίησης ανά τον κόσμο», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. «Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αποκρούσουν τις κυβερνοεπιθέσεις που σχεδιάσθηκαν για να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και να προκαλέσουν ζημιά στον διεθνή ταξιδιωτικό κλάδο», δήλωσε ο κ. Μνούτσιν.

Πηγή: Reuters