ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΠΟΥ: Ανησυχητική η αύξηση στην Ευρώπη

poy-anisychitiki-i-ayxisi-stin-eyropi-561082804

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Ανησυχία για τη νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη διατύπωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ότι ο εβδομαδιαίος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ξεπερνάει εκείνον που καταγράφηκε τον Μάρτιο, κατά την πρώτη φάση εξάπλωσης της νόσου. Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι πλέον διεξάγονται πολύ περισσότεροι μοριακοί έλεγχοι από ό,τι τον Μάρτιο, αλλά η σύγκριση ανά εβδομάδα πρέπει να λειτουργήσει ως κώδωνας κινδύνου.

Στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου καταγράφηκαν 300.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε, ενώ στις μισές χώρες έχει καταγραφεί αύξηση άνω του 10% στα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και σε επτά χώρες παρατηρήθηκε διπλασιασμός τους. 

Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία μείωσε τον χρόνο καραντίνας για όσους έχουν εκτεθεί σε φορέα του ιού στις επτά ημέρες, υποστηρίζοντας ότι πολλοί δεν τηρούσαν ούτως ή άλλως την καραντίνα των 14 ημερών.

Ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, υποστήριξε ότι αυτό είναι λάθος. Σύλλογος πασχόντων από κορωνοϊό σκοπεύει να μηνύσει τον Γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν Καστέξ, για τους χειρισμούς του στην υγειονομική κρίση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής, την οποία εντοπίζουν στην απουσία ελέγχων στα αεροδρόμια και στην απόφαση να μεταφερθεί η ευθύνη για τα μέτρα στις περιφέρειες. 

Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία, οργάνωση που ασχολείται με τους διαδικτυακούς εκβιασμούς σεξουαλικής φύσης ανέφερε αύξηση των καταγγελιών μετά την περίοδο της καραντίνας, πιθανώς λόγω των αυξημένων σεξουαλικών δραστηριοτήτων μέσω Διαδικτύου. Η ειδική γραμμή βοήθειας της Βρετανίας έχει λάβει περισσότερες καταγγελίες τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 από όσες ολόκληρο το 2019.