Μήνυμα Μπάιντεν στο Λονδίνο

Μήνυμα Μπάιντεν στο Λονδίνο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν δεν θα υπογράψει εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, εάν η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον παραβιάσει τη συνθήκη αποχώρησης που έχει συνομολογήσει με την Ε.Ε., θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών με αφορμή το νομοσχέδιο που συζητείται αυτή την περίοδο στη Βουλή των Κοινοτήτων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έφερε την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, να γίνει το θύμα του Brexit», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter, τη στιγμή που ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για να κατευνάσει τις αμερικανικές ανησυχίες γύρω από το επίμαχο νομοσχέδιο. Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλε επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό στην οποία τονίζεται ότι το Κογκρέσο δεν πρόκειται να ψηφίσει εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, εάν το Λονδίνο αθετήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στη Βόρεια Ιρλανδία. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση της προέδρου του σώματος, Νάνσι Πελόσι.

Ο Μπόρις Τζόνσον και οι συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι το νομοσχέδιο περί εσωτερικής αγοράς, που παραβιάζει την ισχύουσα συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε., δεν απειλεί την ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για το ιρλανδικό ζήτημα και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επαναφέρει ένα «σκληρό» σύνορο ανάμεσα στην ανεξάρτητη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μόνο ένα αναγκαίο δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση που η Ε.Ε. θα επιδιώξει να εκβιάσει τη Βρετανία –ο Τζόνσον ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Βρυξέλλες «βάζουν το ρεβόλβερ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»– απειλώντας να διαιρέσουν το Ηνωμένο Βασίλειο με την επιβολή διαφορετικού καθεστώτος στη Βόρεια Ιρλανδία.

Γόνος οικογενείας ρωμαιοκαθολικών, με μητέρα καταγόμενη από την Ιρλανδία, ο Τζο Μπάιντεν έχει τονίσει κατ’ επανάληψιν τη σημασία που δίνει στις εθνοτικές του ρίζες και έχει εξάρει τον καταλυτικό ρόλο του Δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον στην ειρηνευτική διαδικασία, που οδήγησε στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Η Ε.Ε. έχει θέσει στην κυβέρνηση Τζόνσον προθεσμία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για να αναθεωρήσει το νομοσχέδιο περί εσωτερικής αγοράς. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών, ύστερα από την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα καταρρεύσουν και η Βρετανία θα βγει από την ενιαία αγορά χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Στην προσπάθειά της να καθησυχάσει βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, που απειλούν με ανταρσία στην κρίσιμη ψηφοφορία, η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται ανοικτή σε τροπολογία με την οποία θα απαιτείται ρητή, ειδική απόφαση του Κοινοβουλίου προτού ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Μπόρις Τζόνσον για «παράλογες απαιτήσεις» και «κακή πίστη» εκ μέρους των Βρυξελλών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε. Ερικ Μάμερ δήλωσε: «Μπορώ να επικαλεστώ εκατοντάδες διεθνείς συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με πολύ διαφορετικούς εταίρους όλων των ειδών. Μαρτυρούν ότι έχουμε εκπληκτικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά μας να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή