ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέο γενικό lockdown από σήμερα και για τρεις εβδομάδες

israil-neo-geniko-lockdown-apo-simera-kai-gia-treis-evdomades-561083200

To Ισραήλ μπαίνει από σήμερα, Παρασκευή, εκ νέου σε καραντίνα. Είναι η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα, η οποία αναγκάζεται σε δεύτερο γενικευμένο lockdown σε πανεθνικό επίπεδο, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, με τα νέα μέτρα να συμπίπτουν με την εβραϊκή πρωτοχρονιά (Ρος Ασανά). Έχει προγραμματιστέι δε να μείνουν σε ισχύ για τρεις εβδομάδες, δηλαδή κάτα τη διάρκεια των γιορτών Γιομ Κιπούρ και Σουκότ. 

Σχολεία και εμπορικά κέντρα θα είναι κλειστά, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό. Ανοιχτά θα μείνουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, αλλά και επιχειρήσεις, που δεν δέχονται κοινό και πελάτες. Στους εσωτερικούς χώρους οι συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 10 άτομα και στους εξωτερικούς στα 20. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα ισχύσουν και στις συναγωγές. 

Σημειώνεται ότι από την έναρξη της πανδημίας στο Ισραήλ, μία χώρα με πληθυσμό 9 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.169 άνθρωποι από νέο κορωνοϊό. Η πρώτη αυστηρή καραντίνα είχε επιβληθεί από τα μέσα Μαρτίου, ενώ από τον Μάιο τα μέτρα άρχισαν να χαλαρώνουν.