ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Χεζμπολάχ αποθηκεύει νιτρικό αμμώνιο σε χώρες της Ευρώπης

ipa-i-chezmpolach-apothikeyei-nitriko-ammonio-se-chores-tis-eyropis-561083311

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ ότι τα τελευταία χρόνια αποθηκεύει όπλα και νιτρικό αμμώνιο σε κρησφύγετα στην Ευρώπη για χρήση στη δημιουργία εκρηκτικών με στόχο, όπως ισχυρίζονται, την προετοιμασία μελλοντικών επιθέσεων με εντολή του Ιράν.

Τον εν λόγω ισχυρισμό εξέφρασε ο συντονιστής αντιτρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέιθαν Σέιλς, ο οποίος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν μια αυστηρότερη γραμμή απέναντι στο πολιτικό κίνημα Shia του Λιβάνου, το οποίο υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, καθώς και απέναντι στην πολιτοφυλακή του.

Ο ισχυρισμός ότι η Χεζμπολάχ μεταφέρει και αποθηκεύει νιτρικό αμμώνιο στην Ευρώπη ήλθε έξι εβδομάδες αφότου μια αποθήκη που περιείχε μεγάλη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου εξερράγη στο λιμάνι της Βηρυτού, σαρώνοντας την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα σχετικά με την έκρηξη καθώς και για το πώς το χημικό αυτό έμεινε αποθηκευμένο για χρόνια στο λιμάνι της πόλης αφότου κατασχέθηκε από ένα πλοίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χεζμπολάχ έχει σημαντική επιρροή στη διοίκηση του λιμανιού.

«Μπορώ να αποκαλύψω ότι τέτοιου είδους κρησφύγετα (για όπλα της Χεζμπολάχ) έχουν μεταφερθεί μέσω του Βελγίου στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία. Μπορώ επίσης να αποκαλύψω ότι σημαντικά κρησφύγετα με νιτρικό αμμώνιο έχουν εντοπιστεί και καταστραφεί στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία», αναφέρει ο Σέιλς σε εμφάνισή του μέσω βίντεο στην αμερικανική – εβραϊκή επιτροπή, μια ομάδα υπεράσπισης με έδρα τις ΗΠΑ.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή η δραστηριότητα λαμβάνει χώρα ακόμα. Από το 2018, υπήρχαν υποψίες για κρυψώνες με νιτρικό αμμώνιο εντός της Ευρώπης, πιθανώς στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία».

«Για ποιο λόγο αποθηκεύει η Χεζμπολάχ νιτρικό αμμώνιο σε ευρωπαϊκό έδαφος; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. [Προκείμενου να] μπορεί να προβεί σε μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις οποτεδήποτε οι ηγέτες της στην Τεχεράνη το θεωρήσουν απαραίτητο».  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει ως τρομοκρατική οργάνωση τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, αλλά όχι και τον πολιτικό, εξαιτίας έλλειψης ομοφωνίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία χαρακτήρισαν ολόκληρη την οργάνωση ως τρομοκρατική νωρίτερα το 2020, ενώ οι ΗΠΑ παροτρύνουν την υπόλοιπη Ευρώπη να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα.

«Η Χεζμπολάχ αντιπροσωπεύει έναν ξεκάθαρο και υπαρκτό κίνδυνο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σήμερα», είπε ο Σέιλς.

«Η ουσία είναι ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. από το 2013 απλά δεν έχει λειτουργήσει. Ο περιορισμένος προσδιορισμός του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ (ως τρομοκρατική οργάνωση) δεν έχει αποτρέψει το κίνημα από το να ετοιμάζει τρομοκρατικές επιθέσεις στην ήπειρο. Η Χεζμπολάχ συνεχίζει να βλέπει την Ευρώπη ως μία ζωτικής σημασίας πλατφόρμα για τις επιχειρησιακές, υλικοτεχνικές και χρηματικές της δραστηριότητες. Και θα συνεχίσει να το κάνει έως ότου η Ευρώπη λάβει αποφασιστική δράση όπως έχουν κάνει τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γερμανία».

Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ήλθαν εν μέσω σταθερά κλιμακούμενων εντάσεων με το Ιράν από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με την Τεχεράνη και άρχισε να επιβάλλει ένα ευρύ οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ πρόκειται να ισχυριστούν ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν θα τεθούν και πάλι σε ισχύ, μετά από πέντε χρόνια αναστολής τους, τα οποία ακολούθησαν την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, παρότι σχεδόν όλα τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αμφισβητούν το δικαίωμα των ΗΠΑ να δώσουν το έναυσμα για εκ νέου επιβολή των κυρώσεων.