Αβέβαιο το αύριο της Ιταλίας μετά τις περιφερειακές εκλογές

Αβέβαιο το αύριο της Ιταλίας μετά τις περιφερειακές εκλογές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό στοίχημα για την ιταλική κυβέρνηση θεωρείται η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, όταν οι Ιταλοί ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους επικεφαλής επτά περιφερειών, ανάμεσα στις οποίες και η Τοσκάνη. Παράλληλα, θα πρέπει να τοποθετηθούν και επί των προωθούμενων συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες προβλέπουν τη μείωση των μελών του κοινοβουλίου από 945 σε 600.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δύο ταυτόχρονες εκλογικές αναμετρήσεις θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη λαϊκή στήριξη προς την κυβέρνηση συνεργασίας, με «κορμό» το κόμμα των Πέντε Αστέρων, η οποία δέχεται διαρκείς πιέσεις για προσφυγή στις κάλπες από την αντιπολίτευση του Ματέο Σαλβίνι (σ.σ. Λέγκα του Βορρά). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις επτά περιφέρειες που καλούνται να εκλέξουν νέο επικεφαλής, οι τέσσερις διοικούνταν μέχρι πρότινος από στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο -επίσης- συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Οι εκλογές είναι απίθανο να προκαλέσουν νέα πολιτική κρίση και το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία» εκτιμά ο Λούκα Πεναρόλα, οικονομολόγος στην BNP Paribas, παρά το δυσοίωνο ιστορικό προηγούμενο, το οποίο προβλέπει πολιτικές εξελίξεις μετά τις περιφερειακές εκλογές.

Η προσοχή στην Τοσκάνη

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην περιφέρεια της Τοσκάνης, παραδοσιακό προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δεν αποκλείουν επικράτηση του υποψηφίου του λαϊκιστικού και αντι-μεταναστευτικού κόμματος Λέγκα του Βορρά, του οποίου ηγείται ο Ματέο Σαλβίνι.

Ενδεχόμενη ήττα του υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με τον αναλυτή της BNB Paribas, είναι πιθανό να προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος, θέτοντας ακόμη και ζήτημα προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο Λουντοβίκο Σάπιο, αναλυτής της Barclays, εκτιμάει ότι τυχόν επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα, σε συνδυασμό μ’ ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης της επικράτησης στην Τοσκάνη) θα σηματοδοτήσουν την «επιβίωση» του κυβερνητικού συνασπισμού έως τουλάχιστον τα τέλη του 2021.

Στον αντίποδα, εφόσον επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα και τα κυβερνητικά κόμματα χάσουν τον έλεγχο τεσσάρων ή και παραπάνω περιφερειών, τότε «είναι πιθανό να υπάρξουν πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό». Αυτές οι πιέσεις, ωστόσο, είναι πιθανό να αντικατοπτριστούν μ’ έναν ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό, παρά με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καταλήγει ο Σάπιο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να αποφύγει ακόμη μία πολιτική κρίση, η οποία είναι πιθανό να επιτείνει την αβεβαιότητα και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ασθμαίνουσα ιταλική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή