Διασταυρούμενη ανοσία, αλλά αύξηση θανάτων

Διασταυρούμενη ανοσία, αλλά αύξηση θανάτων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η έκθεση σε άλλους κορωνοϊούς στο παρελθόν ενδέχεται να έχει προσφέρει μερική ανοσία σε σημαντική μερίδα του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σε βρετανική ιατρική επιθεώρηση (BMJ). Οπως φαίνεται, πάντως, από τη νέα έξαρση κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως, η ανοσία αυτή μάλλον δεν επαρκεί για να αποτρέψει την εμφάνιση του δεύτερου κύματος (ή, στην περίπτωση του Ιράν, του τρίτου κύματος).

Η δημοσίευση στο BMJ παραθέτει έξι έρευνες που δείχνουν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού (T-cells) αντιδρούν στον νέο κορωνοϊό στο 20% έως και στο 50% των ατόμων. Πρόκειται για άτομα που δεν έχουν γνωστή έκθεση στον ιό, άρα δεν διαθέτουν αντισώματα για αυτόν, έχουν όμως περάσει άλλους κορωνοϊούς (κοινά κρυολογήματα) στο παρελθόν. Οι έρευνες συμπεραίνουν ότι πιθανότατα τα άλλα κρυολογήματα έχουν προκαλέσει αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «διασταυρούμενη ανοσία», κοινώς μια ασπίδα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον άλλων κορωνοϊών. «Τα ερευνητικά δεδομένα μπορεί να υποχρεώσουν όσους χαράσσουν πολιτική για την πανδημία να αλλάξουν τις παραδοχές γύρω από το πώς μετριέται η ευαλωτότητα του πληθυσμού», ανέφερε το άρθρο. 

Στα 30 εκατ. τα κρούσματα

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού (SARS-CοV-2) παγκοσμίως έφθασαν τα 30 εκατ. και οι θάνατοι προσεγγίζουν το 1 εκατ., ενώ αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τις Αρχές είναι η δυνατότητα των συστημάτων υγείας να αντεπεξέλθουν για άλλη μία φορά. «Ο αριθμός νοσηλευομένων διπλασιάζεται περίπου κάθε οκτώ ημέρες. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την ασφάλεια του πληθυσμού», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. «Με αυτόν το ρυθμό, ο αριθμός των λοιμώξεων θα διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό», είπε. 

Στη Γαλλία παρατηρείται αύξηση των θανάτων, για πρώτη φορά μετά την άρση της καραντίνας, καθώς έως τώρα αυξάνονταν μεν τα κρούσματα, αλλά όχι και οι θάνατοι. Συγκεκριμένα, 265 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 στη Γαλλία την τελευταία εβδομάδα, αντί 129 την περασμένη εβδομάδα. Οι Aρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για την αύξηση των λοιμώξεων στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα. 

Στις «απώλειες» του κορωνοϊού μπορεί να προσμετρηθούν και τα 37 γκολ που δέχθηκε η γερμανική ερασιτεχνική ομάδα Ρίπντορφ, η οποία κατέβηκε σε αγώνα με επτά παίκτες, καθώς οι υπόλοιποι βρίσκονταν σε καραντίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή