ΚΟΣΜΟΣ

Απονομή εναλλακτικών Νομπέλ

aponomi-enallaktikon-nompel-561084688

Ενα μαχαίρι από παγωμένα πλην… επιστημονικά κόπρανα. Ενας αλιγάτορας που βρυχάται με ψιλή φωνή, επειδή κατάπιε ήλιο. Η θέσπιση της μισοφωνίας, του άγχους που προκαλεί ο ήχος από τα σαγόνια κάποιου που μασάει… Για μία ακόμη χρονιά, την 30ή κατά σειράν, απονεμήθηκαν σε οnline τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ τα εναλλακτικά βραβεία Ig, γνωστά και ως «Νoμπέλ του τρελού επιστήμονα». Πρόκειται για βραβεία που αναδεικνύουν χιουμοριστικές, απρόσμενες και συχνά άχρηστες ανακαλύψεις, οι οποίες όμως δεν παύουν να προωθούν το πνεύμα της επιστημονικής αναζήτησης.

Αλλωστε, συχνά η επιστήμη έκανε άλματα χάρη σε μερικούς «τρελούς» που ξεπέρασαν τα συμβατικά όρια. Για αυτό, τα βραβεία Ig, που απονέμονται από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό «Annals of Improbable Research», τιμούν έρευνες «που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν και μετά να σκεφτούν».

Ανάμεσα στις δέκα εφευρέσεις και ανακαλύψεις που τιμήθηκαν ήταν η δημιουργία ενός μαχαιριού από τα παγωμένα κόπρανα του ίδιου του εφευρέτη, ανθρωπολόγου Μετίν Ερεν, από το πολιτειακό πανεπιστήμιο Κεντ, στο Οχάιο, με το οποίο προσπάθησε να τεμαχίσει το δέρμα ενός ζώου, αποτυγχάνοντας οικτρά. Ο Ερεν χαρακτήρισε την απονομή του βραβείου επιστήμης των υλικών «ένα όνειρο ζωής που επιτέλους βγήκε αληθινό».

Το βραβείο Φυσικής δόθηκε σε μια έρευνα για το σχήμα που παίρνουν τα σκουλήκια στο χώμα όταν υποβάλλονται σε δονήσεις υψηλής συχνότητας. Το βραβείο Οικονομικών πήρε μια έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γαλλικά φιλιά στο στόμα είναι συχνότερα μεταξύ συντρόφων σε περιοχές με μεγάλη ανισότητα εισοδημάτων. Το βραβείο Ψυχολογίας δόθηκε σε ερευνητές που ανακάλυψαν έναν τρόπο να εντοπίζουν τους ναρκισσιστές ολκής από τα φρύδια τους. 

Το βραβείο Εντομολογίας δόθηκε σε επιστήμονα που βρήκε ότι ακόμη και έμπειροι εντομολόγοι εξακολουθούν να πάσχουν από αραχνοφοβία. Το βραβείο Μάνατζμεντ απονεμήθηκε σε πέντε επαγγελματίες Κινέζους εκτελεστές που ανέθεσαν ο ένας στον άλλον υπεργολαβικά ένα θανατηφόρο χτύπημα – αλλά τελικά η δουλειά δεν έγινε από κανέναν. 

Πολιτική τριάδα

Τέλος, οι Μπόρις Τζόνσον, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν μοιράστηκαν το βραβείο Ιατρικής Παιδείας, επειδή απέδειξαν στη διάρκεια της πανδημίας ότι οι πολιτικοί μπορούν να έχουν πολύ πιο άμεσες επιπτώσεις στη ζωή και τον θάνατο των ανθρώπων σε σχέση με τους επιστήμονες και τους γιατρούς. 

Τα έπαθλα καθεαυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα κανονικά Νομπέλ: οι νικητές λαμβάνουν έναν χάρτινο κύβο και ένα χαρτονόμισμα του ενός τρισ. δολαρίων από τη Ζιμπάμπουε, που έχει πληθωρισμό – ρεκόρ.