Βρετανία: Δυσοίωνη πρόβλεψη για 50.000 κρούσματα την ημέρα 

Βρετανία: Δυσοίωνη πρόβλεψη για 50.000 κρούσματα την ημέρα 

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο βρετανός επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, σερ Πάτρικ Βάλανς, σημειώνοντας ότι εάν δεν ληφθούν νέα δραστικά μέτρα, το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται έως τα μέσα του Οκτωβρίου να καταμετρά 50.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού ημερησίως. Ο ίδιος επισήμανε ότι «αυτό αναμένεται να μας οδηγήσει σε περίπου 200 θανάτους την ημέρα», μετά το πέρας ενός μήνα.

«Όσο ο ιός απλώνεται θα υπάρχουν περισσότερες νοσηλείες και περισσότεροι θάνατοι», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει ότι ανοσία έχει το 8% των Βρετανών, που σημαίνει ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι δεν είναι προστατευμένο». Ο σερ Βάλανς συμπλήρωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και αυτό «δεν οφείλεται στα περισσότερα τεστ».

Από την πλευρά του, ο Κρις Γουίτι, αρχίατρος της κυβέρνησης, είπε ότι η COVID-19 είναι ένα πρόβλημα με ορίζοντα έξι μηνών το οποίο η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει συλλογικά καθώς η χώρα εισέρχεται σε ψυχρότερες περιόδους που ενισχύονται οι ιοί και πριν η επιστήμη να μπορεί να «σπεύσει προς τη διάσωσή μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εποχές είναι εις βάρος μας, καθώς το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι πιθανό να επωφεληθούν από τον κορωνοϊό, όπως συμβαίνει και με άλλες νόσους του αναπνευστικού.

Αν η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα συνεχιστεί με αυτή την πορεία, οι θάνατοι από τον ιό θα συνεχίσουν να αυξάνονται, πιθανόν γεωμετρικά, προειδοποίησε, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει ότι «θα διπλασιάζονται και θα διπλασιάζονται και θα διπλασιάζονται ξανά και από τους σχετικά μικρούς αριθμούς (θανάτων) θα πάμε γρήγορα στους πολύ μεγάλους». Σύμφωνα με τον Γουίτι, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός είναι τώρα πιο ήπιος σε σχέση με τον Απρίλιο.

Βρετανία: Δυσοίωνη πρόβλεψη για 50.000 κρούσματα την ημέρα -1

Εθνικό lockdown

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στον απόηχο των πληροφοριών ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ενός δεύτερου εθνικού lockdown καθώς επιταχύνεται η διάδοση του νέου κορωνοϊού.

Τα νέα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται κατά τουλάχιστον 6.000 την ημέρα στη Βρετανία, σύμφωνα με τα δεδομένα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διπλασιάζονται κάθε οκτώ ημέρες και το σύστημα των διαγνωστικών τεστ δέχεται μεγάλη πίεση.

«Είμαστε σίγουρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή σήμερα το πρωί», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. «Είναι σαφές πως βρισκόμαστε μόλις λίγες εβδομάδες πίσω απ’ αυτό που βλέπουμε αλλού στην Ευρώπη».

«Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντεπεξέλθουμε σ’ αυτό», δήλωσε ο Σαπς. «Θα ακούσουμε από άλλους, του πρωθυπουργού περιλαμβανομένου, σχετικά με τα προτεινόμενα επόμενα βήματα».

Πηγή: BBC, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή