ΚΟΣΜΟΣ

Αναγνώριση του αυτοκεφάλου της εκκλησίας ζητεί η Βόρεια Μακεδονία από τον Βαρθολομαίο

Αναγνώριση του αυτοκεφάλου της εκκλησίας ζητεί η Βόρεια Μακεδονία από τον Βαρθολομαίο

Eπιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την οποία τον παροτρύνει να κάνει χρήση των προνομίων και να εξισώσει τους πιστούς Ορθόδοξους Χριστιανούς της Βόρειας Μακεδονίας με τους άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας σημειώνει: «Είναι τιμή μου να απευθύνομαι σε Σας και εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχές με την ευκαιρία της έναρξης νέου εκκλησιαστικού έτους. Η ιστορία λέει ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στα σημεία των καιρών και να τα χρησιμοποιούμε προς όφελος της ευημερίας των ανθρώπων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένα παράδειγμα του πώς μπορεί κανείς να παραμένει συνεπής στις αξίες, αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει δυναμικά τις σημερινές προκλήσεις».

Ο Στέβο Πεντάροφσκι ενημερώνει τον Πατριάρχη ότι η χώρα του αποφάσισε να αξιοποιήσει τα τελευταία χρόνια προς όφελός της και να αφήσει πίσω τις ιστορικές διαφωνίες και συμπληρώνει:

«Απευθύνομαι σε Σας εκ μέρους ενός μεγάλου μέρους των συμπολιτών μου, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και των οποίων η μόνη επιθυμία και ανάγκη είναι να συμφιλιωθούν με τους ομοδόξους τους και να εστιάσουν σε ένα κοινό μέλλον, στη συνύπαρξη και την αληθινή ελευθερία. Από αυτήν την άποψη, επιτρέψτε μου να ζητήσω από την Αγιότητά σας να εκτιμήσει την έκκληση του λαού μας και της Εκκλησίας μας και να κάνετε χρήση του προνομίου Σας και να προσφέρετε στους πιστούς Ορθόδοξους Χριστιανούς πολίτες μας την ευκαιρία να εξισωθούν με τους άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σημειώνεται ότι η ορθόδοξη εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας αποσχίσθηκε το 1967 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.