Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες κυρώσεις εις βάρος του Ιράν επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την Τεχεράνη, δύο χρόνια μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα αφορούν το υπουργείο Άμυνας του Ιράν, καθώς και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος του ιρανικού καθεστώτος.

Οι κυρώσεις, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, εντάσσονται στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ανανεώσει το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών προς το Ιράν, το οποίο λήγει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ωστόσο, αρκετές χώρες εμφανίζονται αντίθετες στην παράταση του εμπάργκο, με αποτέλεσμα προς το παρόν να μην υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πυρηνική συμφωνία του 2015, στην οποία συμμετέχουν οι Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία, το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ εκπνέει στις 18 Οκτωβρίου του 2020 -λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ (σ.σ. 3 Νοεμβρίου).

«Ανεξάρτητα του ποιος είσαι, αν παραβιάζεις το εμπάργκο όπλων στο Ιράν, κινδυνεύεις με κυρώσεις» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη σημερινή παρουσίαση των νέων μέτρων.

«Η χώρα που είναι απομονωμένη αυτή τη στιγμή, δεν είναι οι ΗΠΑ αλλά το Ιράν» έσπευσε να προσθέσει, ερωτηθείς για τις ενστάσεις της διεθνούς κοινότητας στην αμερικανική πρόταση ανανέωσης του εμπάργκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ, παρότι συμμετείχαν στη διεθνή συμφωνία του 2015, αποχώρησαν απ’ αυτή το 2018, ενώ επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης. Από την πλευρά τους, τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή