Βρετανία: Φόβοι για 50.000 κρούσματα ημερησίως

Βρετανία: Φόβοι για 50.000 κρούσματα ημερησίως

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης διατύπωσαν χθες τον φόβο ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βρετανία μπορεί τον Οκτώβριο να φθάσουν τις 50.000 ημερησίως, καθώς ο καιρός κρυώνει και ευνοεί τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ άγγιξαν το θλιβερό ορόσημο των 200.000 νεκρών, ήτοι το ένα πέμπτο των καταγεγραμμένων νεκρών του πλανήτη. 

«Εχουμε γυρίσει σελίδα, με την κακή έννοια», δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας, Κρις Γουίτι, σε μια σπάνια εμφάνιση στις τηλεοπτικές οθόνες των Βρετανών. «Αν δεν κάνουμε κάτι, ο αριθμός των κρουσμάτων θα απογειωθεί», είπε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «πρόβλημα των επόμενων έξι μηνών». Η δήλωση αυτή συμβαδίζει με τα δεδομένα των εταιρειών που αναπτύσσουν εμβόλια και οι οποίες δεν περιμένουν να υπάρξει εμβόλιο εμπορικά διαθέσιμο πριν από το τέλος της χειμερινής περιόδου. 

Η βρετανική κυβέρνηση επιχείρησε χθες να προσδιορίσει ποια μπορεί να είναι τα επόμενα μέτρα, δεδομένου ότι ήδη απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 6 ατόμων, ενώ είναι σε ισχύ lockdown στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες από σήμερα προστίθεται και η Ουαλλία. Συνολικά 850.000 άτομα στη Βρετανία ζουν σε περιοχές στις οποίες απαγορεύονται οι μετακινήσεις, εκτός κι αν συντρέχουν επαγγελματικοί λόγοι ή λόγοι υγείας. 

Στο μεταξύ, στην Ισπανία, μερικό lockdown επιβλήθηκε την Κυριακή σε περιοχές της Μαδρίτης, πυροδοτώντας αντιδράσεις των κατοίκων, που διαδήλωσαν καταγγέλλοντας κοινωνικό ρατσισμό. Η σύνδεση του κορωνοϊού με τις συνθήκες συνωστισμού και περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι παγκόσμιο φαινόμενο, που εκδηλώνεται σε κάθε χώρα με διαφορετικό τρόπο.

Τα τοπικά lockdown, όπως και τα τοπικά κλεισίματα σχολείων (8.800 μαθητές είναι στο σπίτι τους μόνο στη Βαυαρία), αποτελούν απόπειρα να αποφευχθεί ένα πλήρες δεύτερο lockdown. Στη Νέα Υόρκη άνοιξαν χθες οι παιδικοί σταθμοί για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ το υπόλοιπο 1,1 εκατομμύριο μαθητές της πόλης θα ξεκινήσει τη σχολική χρονιά με εξ αποστάσεως μαθήματα και οι αποφάσεις για το αν και πότε θα επιστρέψει στα θρανία θα ληφθούν αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή