ΛΙΒΥΗ

«Δικό της» διάδοχο του Σαράζ θέλει η Αγκυρα

diko-tis-diadocho-toy-saraz-thelei-i-agkyra-561087178

ΑΓΚΥΡΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε χθες ότι η Αγκυρα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, παρά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Φαγεζ Σαράζ ότι σκοπεύει να παραιτηθεί. Οι συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες που συνήψε με την κυβέρνηση Σαράζ αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. 

«Αυτές οι συμφωνίες δεν θα επηρεαστούν γιατί πρόκειται για αποφάσεις της κυβέρνησης, όχι κάποιου ατόμου» δήλωσε ο Καλίν, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα, Τούρκοι αξιωματούχοι θα μεταβούν στην Τρίπολη για να συζητήσουν τις εξελίξεις. Την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει τη λύπη του για την αποχώρηση του Σαράζ, η οποία καλωσορίστηκε από την Αθήνα, το Παρίσι και το Βερολίνο. 

Η Τουρκία θα επιχειρήσει να διαμορφώσει τη διάδοχη κατάσταση στην Τρίπολη με τρόπο που να μην επηρεάζονται οι συμφωνίες διά των οποίων επιχειρεί να δώσει μανδύα νομιμοποίησης στις παράνομες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επιρροή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης εδράζεται στο γεγονός ότι απέστειλε στρατιωτικές δυνάμεις για την ενίσχυσή της όταν αυτή κινδύνευε από τις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Τρίπολης επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, με πρώτο το πανίσχυρο μέτωπο εσωτερικής δυσαρέσκειας, το οποίο σαρώνει τους τελευταίους μήνες τη χώρα. 

Εξάλλου, οι προηγούμενες απειλές του Σαράζ ότι θα κυριαρχήσει σε όλη τη Λιβύη, επικρατώντας των δυνάμεων του Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη έδωσαν τη θέση τους στη συνειδητοποίηση ότι η κατάσταση στη χώρα έχει φθάσει σε αδιέξοδο και ότι η πλάστιγγα δεν μπορεί να γείρει, με στρατιωτικά μέσα, προς τη μία ή την άλλη πλευρά.