Εκλογικά κέρδη της Δεξιάς στην Ιταλία

Εκλογικά κέρδη της Δεξιάς στην Ιταλία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικά κέρδη αποκόμισε η συντηρητική αντιπολίτευση απέναντι στον κυβερνώντα συνασπισμό του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος στις περιφερειακές της Ιταλίας, αν και η Κεντροαριστερά διατηρούσε σημαντικό προβάδισμα στο παραδοσιακό της προπύργιο, την Τοσκάνη, όπως και στην ευρύτερη περιφέρεια της Νάπολης. 

Σύμφωνα με τα exit polls και τα πρώτα δεδομένα από την καταμέτρηση των ψήφων που ανακοινώθηκαν χθες, η Δεξιά κέρδισε τουλάχιστον τρεις από τις επτά περιφέρειες όπου διεξήχθησαν εκλογές το διήμερο Κυριακής-Δευτέρας. Ο υποψήφιος της Λέγκας και νυν περιφερειάρχης Βένετο, Λούκα Τζάια, κέρδισε με μεγάλη διαφορά, έχοντας πιστωθεί την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Δεξιά είχε σημαντικό προβάδισμα στην περιφέρεια Μάρκε, στην κεντρική Ιταλία, όπως και στη Λιγυρία, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γένοβα. 

Στην υψηλής πολιτικής σημασίας μάχη της Τοσκάνης, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Εουτζένιο Τζάνι προηγούνταν με διαφορά τεσσάρων μονάδων της υποψήφιας από τη Λέγκα, Σουζάνα Τσεκάρντι. 

Επιπλέον, το Δημοκρατικό Κόμμα εμφανιζόταν να διατηρεί άνετα την κυριαρχία του στη νότια περιφέρεια της Καμπανίας, με κέντρο τη Νάπολη, πάντα σύμφωνα με τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα. Στην Απουλία, που έχει πρωτεύουσα το Μπάρι, οι υποψήφιοι των δύο παρατάξεων εμφανίζονταν με το ίδιο ποσοστό.

Οι εκλογές στις επτά περιφέρειες επρόκειτο να διεξαχθούν την περασμένη άνοιξη, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας της COVID-19, που έπληξε με μεγάλη δριμύτητα τον ιταλικό Βορρά. 

Η ψηφοφορία διεξήχθη το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ συνεργεία εθελοντών με προστατευτικές στολές πήγαν σε σπίτια και νοσοκομεία, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν και όσοι είχαν προσβληθεί από τον ιό. Οταν έκλεισαν οι κάλπες, το ποσοστό όσων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα από περιοχή σε περιοχή κυμαινόταν μεταξύ 60% και 75%.

Σε συνδυασμό με τις περιφερειακές εκλογές διεξήχθη δημοψήφισμα για την πρόταση του Κινήματος Πέντε Αστέρων να μειωθεί κατά το ένα τρίτο ο αριθμός των βουλευτών και των γερουσιαστών. Σύμφωνα με το exit poll, η πρόταση επιδοκιμάστηκε από το 60%-64% των ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή