Τουρκία: Επιλέον ποινή σε κρατούμενη πρ. βουλευτή γιατί προσέβαλε τον Ερντογάν

Τουρκία: Επιλέον ποινή σε κρατούμενη πρ. βουλευτή γιατί προσέβαλε τον Ερντογάν

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σεμπαχάτ Τουντσέλ, Κούρδισσα πρώην βουλευτής, η οποία κρατείται στην Τουρκία με την κατηγορία της τρομοκρατίας, καταδικάστηκε σε επιπλέον ποινή φυλάκισης επειδή «προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανακοίνωσαν δύο από τους δικηγόρους της.

Ειδικότερα, η Τουντσέλ καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε 11 μήνες και 20 ημέρες φυλάκιση, διότι χαρακτήρισε τον Ερντογάν «εχθρό των Κούρδων και των γυναικών» σε ομιλία της το 2016.

Η Σιβάν Τσεμίλ Οζέν, μία εκ των δικηγόρων της Τουντσέλ, δήλωσε πως πρόκειται για σχόλια τα οποία αποτελούν νόμιμη κριτική ενός πολιτικού αντιπάλου.

«Η κατηγορούμενη δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι εχθρός των γυναικών και των Κούρδων. Οι δηλώσεις της αυτές αποτελούν “κριτική ενός πολιτικού αντιπάλου, κάτι που είναι εντός των ορίων της ελευθερίας της έκφρασης”» είπε χαρακτηριστικά.

Τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η Τουντσέλ αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να επικρίνει έναν πολιτικό της αντίπαλο. 

Σύμφωνα με την ίδια, οι κατηγορίες εναντίον της είναι μια απόπειρα «να παρεμποδιστεί η ελευθερία και η σκέψη, η έκφραση και η οργάνωση, κυρίως η ελευθερία άσκησης πολιτικής».

Σημειώνεται ότι η Σεμπαχάτ Τουντσέλ είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας και συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο είναι εκτός νόμου στην Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.

Η κατηγορία της προσβολής του προέδρου επισύρει ποινή έως και τεσσάρων ετών φυλάκιση στην Τουρκία. Αυτές οι υποθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 30% το 2019, με 26.115 ανθρώπους να ερευνώνται. Από αυτούς περίπου 5.000 είναι αντιμέτωποι με δίκες και 2.462 έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Τουντσέλ είχε εκλεγεί στο κοινοβούλιο με το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή