ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: Πάνω από το φράγμα των 200.000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ

Covid-19: Πάνω από το φράγμα των 200.000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ

To θλιβερό ρεκόρ της χώρας με τους περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό διατηρούν οι ΗΠΑ, ξεπερνώντας το φράγμα των 200.000. Με βάση τους υπολογισμούς του Reuters, περίπου 800 Αμερικανοί πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας του κορωνοϊού, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με τους 2.806 ημερήσιους θανάτους που είχαν καταγραφεί στις 15 Απριλίου. 

Στη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας, αρκετοί θεωρούσαν ως ανώτατο όριο τους 200.000 θανάτους. Παρά τη θλιβερή κατάσταση, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλν Τραμπ, επιμένει ότι έχει κάνει «εκπληκτική δουλειά» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχει προσβάλλει σχεδόν 7 εκατ. Αμερικανούς. «Στην πραγματικότητα δεν προσβάλλει κανέναν. Είναι εκπληκτικό… προσβάλλει μόνο τους ηλικιωμένους με προβλήματα καρδιάς και άλλα υποκείμενα νοσήματα», δήλωσε στους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στο Σουάντον του Οχάιο.

Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ έχει παραδεχθεί ότι υποτίμησε αρχικά τους κινδύνους που εγκυμονεί ο Covid-19 διότι δεν ήθελει να σπείρει τον πανικό.

Οι χειρισμοί του στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιβράδυνση της οικονομίας συνεπεία των περιοριστικών μέτρων έχουν επιφέρει πλήγμα στη δημοτικότητά του, περίπου έξι εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει τις επιστημονικές συμβουλές ειδικών σε πολλά ζητήματα, από το χρονοδιάγραμμα του εμβολίου μέχρι το άνοιγμα των σχολείων και επιχειρήσεων ή τη χρήση μάσκας.